Hey, wait a minute! By Antoine Peters and Oscar Verpoort

unnamedOntwerper Antoine Peters presenteert in samenwerking met filmmaker Oscar Verpoort ‘Hey, wait a minute!’, een korte interdisciplinaire film waarbij kleding, video, muziek, ruimte en beeld volledig samenvloeien. Met in de hoofdrol Peters’ Lenticular Dress 2.0, waarmee hij de techniek van optische illusie in een kledingstuk verder onderzoekt en oprekt, speelt de video met onze perceptie en de balans tussen negativiteit en optimisme.

De lenticulaire techniek dwingt de waarnemer en drager te bewegen om ieder facet te onthullen. De film is opgenomen in een extreme slow motion van meer dan 200 frames per seconde en wordt oneindig vaak herhaald. Oscar: ”De Lenticular Dress laat in één kledingstuk meerdere emoties zien, dat hebben we in de film verbeeld door de sfeer meerdere malen te laten veranderen binnen één continu shot.” Peters en Verpoort hopen hiermee de eerste mening te vertragen en zo vooroordelen weg te nemen. Antoine: “Onze film staat voor veerkracht, optimisme en hoop. Door middel van vertraging willen wij de verbeelding van de toeschouwer aanspreken – men ervan bewust maken dat af en toe te snel geoordeeld wordt. En laten zien dat een uitgestelde mening anders of op zijn minst genuanceerder zal zijn.”

Handmatig inkleuren
In navolging van de klassieke plissé techniek van Peters’ eerste lenticulaire jurk, is deze Lenticular Dress 2.0 vervaardigd doormiddel van een Japanse vouwtechniek. Door deze vervolgens strategisch in te kleuren verandert de jurk bij beweging van zwart naar veelkleurig en weer terug. Antoine: “Oorspronkelijk wilde ik de stof bedrukken en dan plisseren, maar dat bleek onmogelijk omdat textiel rekt, het printen op textiel nooit op de millimeter nauwkeurig is en het plisseren handwerk is. Vandaar dat het textiel handmatig moest worden ingekleurd. Dat koste enkele weken en kramp in de vingers en rug.” zegt Peters nu met een glimlach.

Het gaat Peters echter niet om de origamitechniek, maar om het onderzoek, een nieuwe tussenstap richting zijn droom om ooit lenticulair textiel te ontwikkelen. Een comfortabel materiaal dat diverse prints herbergt welke door beweging tevoorschijn komen en hiermee zijn omgeving beïnvloedt.

Première tijdens Amsterdam Fashion Week
De film was onderdeel van het ‘Experiences’ programma tijdens Amsterdam Fashion Week op 16 januari 2015 en daardoor exclusief toegankelijk voor het reeds aanwezige publiek van het catwalkprogramma. In de Westerliefde konden bezoekers in en uit lopen en de tijd nemen om de video op museale wijze te ervaren. In extreme slow motion draait de camera rond het model en de lenticulaire jurk. Hierbij transformeert de film van duister naar vrolijk. Alle zintuigen worden geprikkeld waarbij zowel de jurk, het licht, de visagie, het geluid en zelfs de ruimte samensmelten en continu veranderen.

Limited edition sweater
Met deze korte interdisciplinaire film lanceert Peters ook een nieuw ontworpen limited edition sweater. Het a-symmetrische artwork van deze gebreide trui is een afgeleide van de lenticulaire jurk en bevat zijn eigen optische illusie. Peters onderzoekt hiermee een nieuw verdienmodel waarbij hij modisch-kunstzinnige uitingen de wereld in stuurt, en uit deze installaties, films en performances vervolgens commerciële producten voort laat komen. Een zoektocht waarvan Antoine geloofd dat deze op dit moment ontzettend relevant is in de modewereld vanwege onze bomvolle kledingkasten, overproductie, vervuiling en ouderwetse verkoopsystemen.

De limited edition sweater is per direct verkrijgbaar via Antoinepeters.com.

Lees ook:Antoine Peters; A lot of people, one sweater, one world.
Lees ook:AIFW: Antoine Peters versus Sherida Augustin
Lees ook:Antoine Peter ontwerpt capsule collectie voor kids
Lees ook:Win Gsus Industries X Antoine Peters design jurk
Lees ook:Grazia.nl veilt Dutch Design voor het goede doel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>