Bont is zó 2009

De wintercollecties hangen weer in de winkel. En bont – écht of namaak – speelt een opvallend grote rol.

Heeft het met de recessie te maken? Of verwachten modeontwerpers een héle koude winter? Dit najaar hangt er opvallend veel bont in de modewinkels. Reporters van Netwerk bekeken de keerzijde van de trend: want met de terugkeer van bont in het modebeeld stijgt ook het aantal acties van dierenrechtenactivisten. Nederlandse ontwerpers die bont gebruiken in hun collecties en winkels die het verkopen krijgen regelmatig te maken met intimidatie, dreigementen en vernielingen.

Tegenover het winkelende publiek zijn de dierenactivisten tamelijk beleefd, zo laat Netwerk zien. Er worden foldertjes uitgedeeld en indringende vragen gesteld, maar verder niets. En fashionista’s laten zich niet van slag brengen, blijkt ook. Als we leer dragen, dan kan bont toch ook?, aldus een van de geïnterviewde shoppers.

Op de foto: Bontkraag uit de collectie voor najaar 2009 van A Diamond in the Snow

Lees ook:LINDA. Mode staat stil bij bont
Lees ook:Geen animal prints maar animal skins bij TOV
Lees ook:Bont voor mannen, kan dat wel?
Lees ook:Fashion flashback: Man in de mode
Lees ook:Colofon

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Bont is zó 2009

  1. Marianne

    Als hier mensen reageren die een antibont geluid laten horen, dan worden die reacties verwijderd. Censuur dus.

      /   Reply  / 
  2. Maertens

    Idd, dat ze stoppen met verdere reakties ok tot daar aan toe!
    Maar laat die oude wel staan AUB! Het ruikt weer naar belangenvermenging! Typisch, de waarheid doet teveel pijn.

      /   Reply  / 
  3. Maertens

    Als we leer dragen, dan kan bont toch ook?
    Nee ook niet, er zijn alternatieven genoeg. Het wordt dringend tijd dat die ouwbollige fashions van weleer zal veranderen.

    Wat een argumenten zeg? Als we leer dragen dan bont ook? Zo kan je nog verder gaan bvb dan ook alle bossen wegkappen, we zetten er wel palmolieboompjes, dan ook alle dieren opeten (op=op) en oceanen leeghalen (opgeruimd staat netjes)! Goe bezig!

      /   Reply  / 
  4. Tess van Daelen

    De berichten zijn verwijderd, omdat leden van onze redactie daarin naar beneden werden gehaald. Iedereen mag zeggen wat hij/zij wil over bont, dat was ook de opzet van het bericht. We geven niet aan wat goed is of fout. Dat jullie je mening kwijt willen en fel tegen bont zijn, is helemaal oke. Maar de redactie van Fashion.blog moet daar verder buiten gelaten worden.

      /   Reply  / 
  5. zuster in de zorg

    op geen enkele wijze heb ik ook maar iets kwetsend of raars kunnen lezen over jou Tess van Daelen toch ?

    Mag ik vragen waarom de direkte en recente foto- en videobeelden van de konijnen en wasbeerdhonden die bij bewustzijn van hun vel gestroopt worden in China – die NU zo ‘hot’ zijn te verwijderen?
    Beelden uit 2005 en uit 2010- dus niet uit een oude doos vandaan.

    Het lot/ de oorsprong van de bontrand mag niet beschreven of gezien worden?

    Skinned alive / of http://www.peta.org/feat/chineseFurFarms/index.asp kunt u dus alsnog bekijken via google of You Tube.

    Bij bewustzijn nog het vel afstropen als de dieren dus nog warm zijn is veel gemakkelijker blijkbaar.

    En dat alles voor een bontkraag bengelend aan de jas van een scooter-joch.

      /   Reply  / 
  6. Gertie

    Ik heb absoluut niets tegen de redactie. Heb daar ook geen kwetsend woord over gezegd.

    Mensen die bont willen dragen mogen weten waar het vandaan komt,toch? Bont is een sfgrijselijk product. Ik heb jaren geleden verschrikkelijke beelden, gemaakt door een journaliste van Bravo, op de Duitse tv gezien. Per toeval dingen ontdekte ze praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ze besloot het te filmen. Ging over honden- en kattenvel.Ben zelf in een nertsenfokkerij geweest om mijn eigen mening te vormen.Ik weet waarover ik praat.

    Er zijn zoveel mooie materialen, inplaats van 2dehands vel, om te gebruiken en kleding. Heel jammer dat veel ontwerpers bewust of onbewust gebruik maken van een materiaal waar dierenleed aan kleeft!

      /   Reply  / 
  7. Saskia

    De keerzijde van de trend om meer bont te gaan dragen, zijn niet de acties van dierenactivisten, maar het feit dat er weer steeds meer dieren gemarteld en gedood worden voor hun vel. Dat is de echte keerzijde. U kunt zich niet voorstellen hoeveel deze dieren lijden en vele worden LEVEND gevild voor een modegril. Dit is het toppunt van oppervlakkigheid, je ogen sluiten voor leed om een zacht randje om je nek te hebben. Ik ben tegen geweld, in welke vorm dan ook. Maar over de ruggen van weerloze dieren een bontkraagje willen vind ik onbegrijpelijk. Je zou denken dat de mens zich steeds meer ontwikkelt, maar het lijkt wel of iedere keer als er een stap voorwaarts wordt gedaan in de bescherming van dieren, er twee stappen terug worden gedaan. Heel jammer…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>