Fashion talk: Mannen hebben nog een lange weg te gaan

‘Dit is geen feestje voor vakpubliek met champagne en veel tralielala waarvoor je uitgenodigd moet worden’, zegt Piet Paris over de Arnhem Mode Biënnale, in een interview met Metro op 5 juni 2009. Het evenement, dat de illustrator dit jaar als artistiek leider meemaakt, is voor een breed publiek toegankelijk en in die zin uniek in de modewereld.

‘Dit gaat niet over geld, de nieuwste handtas of verkoopcijfers. Het gaat over het fenomeen mode als toegepaste kunstvorm.’ Dat zegt illustrator Piet Paris in een interview met Metro over de Arnhem Mode Biënnale, waar hij als artistiek leider werkt.

Mode als toegepaste kunstvorm klinkt misschien wat ingewikkeld, maar tijdens de biënnale, die van 6 juni tot 6 juli 2009 plaatsvindt, zijn er natuurlijk ook gewoon publieksactiviteiten zoals modeshows, pop-up stores en filmvertoningen.

De Arnhem Mode Biënnale kan worden beschouwd als één van de bewijzen dat Nederland het op modegebied niet slecht doet. Dat heeft te maken met de ArtEZ modeacademie in de Gelderse stad, denkt Piet Paris. Hij noemt Viktor & Rolf, Spijkers & Spijkers, Wilbert Das (Diesel) en Lucas Ossendrijver (Lanvin), die allemaal aan de Arnhemse academie studeerden, als voorbeelden. En natuurlijk studeerde Pieter ‘t Hoen (aka Piet Paris) zelf ook aan deze Hogeschool voor de Kunsten.

De Nederlandse man heeft volgens de 47-jarige ontwerper, die illustraties maakte voor onder andere Vogue, Harper’s Bazaar, Volkskrant en Elle, nog wel een lange weg te gaan. ‘We moeten af van de afritsbroeken en de jeanscultuur. Een mooi kostuum laat cultuur en beschaving zien’, aldus Piet Paris in het AD van 6 juni. De vrouwen doen het naar zijn idee al veel beter. ‘De Nederlandse vrouw is geen tutje en heeft iets brutaals. (…) Vrouwen in Nederland kleden zich over het algemeen praktisch, maar dat moet ook wel op de fiets.’

Lees ook:Arnhem Mode Biënnale is geen modevariant van de Huishoudbeurs
Lees ook:Arnhem Mode Biënnale heeft nieuwe artistiek directeur
Lees ook:Piet Paris ontvangt Prix de la Mode 2009
Lees ook:Arnhem Mode Biënnale 2009 van start
Lees ook:Prinses Máxima steunt Nederlandse modeontwerpers bij Arnhem Mode Biënnale

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>