Naaimachines moeten doorwerken voor onze catwalkcollecties

Het Nederlandse label Studio Jux maakt kleding in Nepal. Helemaal biologisch en helemaal fair trade. Dat het hard werken om zo een catwalkcollectie af te krijgen, laat de documentaire The sewing machines must run zien.

High end fashion maken van ecologisch verantwoorde stoffen en op basis van goede werkomstandigheden. Dat klinkt mooi, maar is het ook realistisch? Het Nederlandse ecomerk Studio Jux ondervindt hoe moeilijk het is om in Nepal een topcollectie fashion items te laten maken, toont de documentaire The sewing machines must run. De film is gemaakt door twee jonge Nederlandse filmmakers en is 17 oktober 2009 in première gegaan.

Zes maanden per jaar woont Jitske Lundgren, oprichtster en ontwerpster van Studio Jux, in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daar overziet ze de productie van de collecties die haar label twee keer per jaar op de markt brengt. Moeizame onderhandelingen, tegenvallende producten en een tekort aan goede kwaliteitswaar maken haar werk allesbehalve makkelijk. Gaan zien, dit inkijkje in de harde wereld van biologische kleding!

Op de foto: Beeld uit The sewing machines must run

Lees ook:Draagt Hannah Verboom straks Studio JUX?
Lees ook:The devil meets Dave: Anna Wintour bij Letterman
Lees ook:The September Issue is nu al dé modefilm van het jaar
Lees ook:Gezien: Valentino op filmdoek
Lees ook:Nieuw tijdschrift leert jongeren zelf kleding maken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>