Toekomstige topontwerpers bij de FIA show

Na gisteravond de show gezien te hebben van het Fashion Institute Arnhem, kwam ik tot de conclusie dat de Lancome Awards uitgereikt zijn aan de verkeerde ontwerpers. De collecties die we tijdens de FIA show te zien kregen gingen veel verder, en gaven mij zowaar een warm gevoel. De ontwerpen van woensdagavond staken flets af tegen de goeddoordachte en vernieuwende stukken van de FIA studenten.

 

Foto: De pumps die gedragen werden tijdens de show van Pierre Millasson

Vijf studenten van het Fashion Instituut Arnhem hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een geheel eigen collectie, die gisterenavond tijdens de AIFW werden geshowd. Een geweldige kans voor deze mensen, om aan Nederland te laten zien wat zij in hun mars hebben. De studenten hebben voorafgaand veel workshops in binnen- en buitenland bezocht en ze zijn gedurende het ontwerpproces geholpen door verschillende mensen uit het vak.

 

De studenten Lars Wilhausen, Maikel Bongaerts, Margarethe Przywara, Pierre Millasson en Iniy Sanchez van Oort lieten allemaal een geheel eigen persoonlijke look zien. Lars Willhausen trok meteen de aandacht met een extreem bovenstuk die bestond uit een soort vliegerscherm, gemaakt van het frame van paraplu's.  Alsof de vleugels werden uitgeslagen en het model ieder moment weg kon vliegen. Zijn thema ‘Free as the wind that is blowing trough the wings of a bird'  werd hiermee direct goed neergezet.  Ook wilde hij het contrast tussen een donkere nacht en een zonnige dag neerzetten. Dit deed hij voornamelijk met behulp van materiaal- en kleurkeuze. Hard glimmende leer zet hij tegenover superzachte zijde. Zwart als symbool voor de nacht, en wit en pastelkleuren representeren het licht van de dag.  

Maikel Bongaert ontwierp een collectie alleen voor mannen. En dat was een leuke afwisseling na het zien van voornamelijk vrouwencollecties tijdens de AIFW. Hij vond zijn inspiratie in het verhaal 'Narcissus' van een Griekse mytholoog. Jong en prachtig. Nog net geen man, maar ook geen jongen meer. Reflectie is een van de belangrijkste dingen in Maikel's collectie. Hij gebruikte basic items die hij vervormde tot compleet andere kledingstukken. Zoals basic broeken, met ‘hoogwaterlengte'. Naast reflectie maakt hij ook veel gebruik van verschillende silhouetten en proporties. Maikel zegt voornamelijk kleding te ontwerpen die hij zelf mooi vindt en die hij nog mist in de mannenmode.  Hmm, laat die hoogwaterlengte maar achterwege de volgende keer… 

Mijn grote favoriet was Iniy Sanchez van Oort. De passie voor het vak was duidelijk van haar collectie af te lezen. Iniy wilde een vrouwvriendelijke collectie neerzetten die gebaseerd is op haar leven. Haar grote inspiratiebron is het feit dat we ons allemaal uitten met onze kleding, ook al zeggen we vaak van niet. Erg typerend aan haar collecties vond ik de contrasten die erin verwerkt zaten.  Natuurlijke materialen zoals zijde, katoen en wol werden gecombineerd met extreme materialen zoals verschillende soorten leer en vliegerstoffen. Niet alleen de materiaalkeuze liep sterk uiteen, ook het kleurgebruik. Van hemelsblauw tot grasgroen, maar ook schreeuwend rood en grijs. De collectie is zeer veelzijdig en er zit voor ieder gevoel, situatie of emotie wel iets passends bij. Eigenlijk vind je alle aspecten uit haar leven ( die volgens haar lijkt op die van ieder ander persoon) terug in de kleding.

Lees ook:Veel talent bij afstudeercollecties HKU – Utrecht
Lees ook:ARTEZ studenten tonen afstudeercollecties van hoog niveau
Lees ook:Marije de Haan wint Lichting 2010 – Amsterdam Fashion Week
Lees ook:John Galliano stuurt nomaden de catwalk op – FW2010/2011
Lees ook:Emily Hermans laat de jaren 30 herleven

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Toekomstige topontwerpers bij de FIA show

  1. monique

    ha marieke!

    je hebt een harstikke leuke reportage gemaakt, ook die impressies erbij van de fashionista’s is lekker om te zien en te lezen. by the way: ik vond die meisjes die de kleding van sanchez van oort toonden, net van die bosnimfjes uit een film als lord of the rings…..:-)

    welldone girl!

    monique

      /   Reply  / 
  2. panini

    Leuke reportage inderdaad!, het komt allemaal weer even terug!
    Wat betreft het kwaliteitsverschil met de Lancome-designers; Ik heb het idee dat ze bij Lancome te weinig tijd hebben omdat het iets is dat ze náást hun andere werkzaamheden doen.
    (Claes Iversen bijvoorbeeld doet nu een 2e fase aan het FIA en heeft lancome gedaan terwijl hij ook zijn FIA eindcollectie collectie moet ontwerpen)
    De FIA-show is de eind-show van een opleiding en daar mag je uiteraard wel een wat beter uitgewerkte collectie verwachten.

      /   Reply  / 
  3. panini

    Beter dan bij Lancome bedoel ik dus ;-)

      /   Reply  / 
  4. maartje

    leuk verslagje. :)

    ik hoorde dat iniy sanchez van oort solicitatie heeft gedaan bij HET modehuis Lanvin.. echt gaaf! ze is zuper goed en helemaal mijn stijl.

    de stijl van Lanvin past ook wel goed bij haar.

      /   Reply  / 
  5. Marieke

    Ow echt? Nou, dan horen we vast nog veel van haar in de toekomst!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>