Gezien: documentaire over fotografe Annie Leibovitz

dvd annie2Eén van de bekendste portret- en modefotografen van Amerika is Annie Leibovitz. Ze werkte lange tijd voor bladen als Rolling Stone en Vanity Fair en verzorgt tegenwoordig veel modeshoots voor de Amerikaanse Vogue.

In de documentaire Life Through A Lens zien we Annie terwijl ze bekende sterren als George Clooney en Keira Knighley fotografeert. Bovendien vertellen bekendheden als Anna Wintour, Hillary Clinton, Yoko Ono en Mick Jager voor de camera hoe geweldig zij Annie als fotografe vinden.

De docmentaire laat een zeer ijverige Annie Leibovitz zien. Als jong meisje begint ze als fotografe voor een – toen nog klein – tijdschrift dat Rolling Stone heet. Binnen een aantal jaren groeit de Rolling Stone echter uit tot een enorm tijdschrift met gigantische verkoopcijfers. De redactie en ook Annie verhuist in 1978 naar New York. Het succes van het blad blijft toenemen en Annie krijgt steeds meer respect. Annie schiet bekende covers met onder andere een zwangere Demi Moore en een naakte John Lennon. De foto van John Lennon maakt Annie zelfs vier uur voordat hij werd vermoord.

Steeds vaker verwerkt Annie een verhaal in haar foto’s. Daardoor beginnen mensen echt uit te kijken naar haar foto’s. Ze zijn benieuwd met wat voor bijzondere foto ze weer op de proppen komt.

Dan krijgt Annie een baan aangeboden bij Vanity Fair. Dit gebeurt in een periode waarin ze volop met drugs bezig is. Ze gaat op het aanbod in en besluit in rehab te gaan. Wanneer ze eenmaal voor Vanity Fair werkt, willen sommige sterren, die nooit in het blad wilden staan, opeens wel in het blad komen. Simpelweg omdat ze weten dat Annie zulke bijzondere foto’s maakt.

De fotoshoots met Annie worden in de loop der jaren steeds gekker. In haar shoots komen vliegtuigen, olifanten, circussen, vuur en water voor. Alles wordt voor Annie geregeld, ze is dan ook veeleisend en perfectionistisch.

In de documentaire krijgen we ook een kijkje in Annie’s privé-leven. We zien haar in een relatie met schrijfster Susan Sontag, die op jonge leeftijd overleed. Later zien we haar in de weer met haar drie kinderen die ze – hoe kan het ook anders – continu aan het fotograferen is.

Een leven als fotograaf is volgens Annie een leven bekeken door een lens. Ze vertelt in de documentaire dan ook aan zelfs de dag dat ze sterft te willen fotograferen.  

Als je van mode en fotografie houdt, is deze dvd absoluut een aanrader.

Hieronder enkele van Annie’s covers.

cover 1 

cover3

cover4

cover2

Lees ook:Kardashian-zusjes in lingerie gefotografeerd door Annie Leibovitz
Lees ook:In de mode: Eco-chic met Topshop
Lees ook:Angelina Jolie in hotpants op cover Glamour
Lees ook:Annie Leibovitz eenmalig vóór de camera voor Louis Vuitton
Lees ook:Filmpje nieuwste Dior fotoshoot ‘Dior Rouge’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gezien: documentaire over fotografe Annie Leibovitz

  1. Jamie Holts

    I discovered your homepage by coincidence.
    Very interesting posts and well written.
    I will put your site on my blogroll.
    :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>