AIFW: Prelude showt slechts twee bijzondere collecties

Vanavond is voor mij de fashion week weer begonnen met Prelude. Een tweejaarlijks event  georganiseerd door de  Dutch Fashion Foundation om opkomend Nederlands modetalent een internationale boost te geven. De locatie van vanavond was de Stadsschouwburg in Amsterdam en dat zorgde weer voor een prachtig plaatje. Mode kijken vanaf een theatraal balkon  is een keertje weer wat anders dan op een houten bankje langs een lange catwalk  zitten.

Zes ontwerpers lieten vanavond hun nieuwe AW09 collectie zien;  Mattijs van Bergen,  Sjaak Hüllekes, Sebastic, Marcha Hüskes, Conny Groenewegen en Catta Donkersloot. Er waren twee ontwerpers die er echt met kop en schouders boven uit staken en waar ik met veel plezier naar heb gekeken namelijk Matthijs en Conny Groenewegen. Matthijs is nog vrij onbekend, zeker bij het grote publiek. Hij showde ooit eens tijdens de Frans Molenaar Prijs en ook deed hij mee aan de vorige editie van Prelude. Ik had nog niet eerder werk gezien van deze jongen, maar ik was aangenaam verrast. Zijn collectie genaamd BLANCO bestond uit een wit ensemble van prachtige jurken,broekpakken, blouses en korte jasjes.  Hij speelde veel met scherpe belijningen waaronder puntige schoudervulling. Ook zagen we veel details en beweging in de stoffen. Denk aan harmonica-achtige jurken en rokken.  Heel bijzonder en haast haute couture-achtig waren de stoffen bewerkt met inkt van een BIG balpen. Met de hand had hij prachtige grafische hartenprints gemaakt. Over sommige ontwerpen had hij wel 4 dagen gedaan, zo vertelde hij mij na afloop. Harten waren overigens een terugkerend ding in zijn collectie. De liefde voor het vak was dan ook zijn uitgangspunt.

Ook zeer verrassend was de collectie van Conny Groenewegen die al een aantal keren heeft geshowd tijdens Prelude. Ik was nooit heel erg fan van haar collecties, maar vanavond heeft ze me echt overtuigd. Ze ging dit keer niet uit van materialen en technieken, maar haar collectie was ontstaan vanuit een concept.  Het was geïnspireerd op eclips en hemellichamen. Het resultaat was een zeer toegankelijke collectie die helemaal bij deze tijdgeest past. Met latex leggings, mooie kleuroverlopen, metallics, glansstoffen en prachtige jodphur broeken. Ook zagen we opvallende silhouetten. Sommige creaties hadden bijna space-achtige vormen met veel volume rondom de borst, bovenarmen schouders.

De andere twee vrouwencollecties van Catta Donkersloot en Marcha Hüskes waren mooi, maar niet super bijzonder. Als je de kledingstukken afzonderlijk van elkaar ziet, zitten er ongetwijfeld een paar heel mooie creaties tussen.  Denk sophisticated vrouwelijke jurken die prachtig rondom het lichaam vallen, hoog getailleerde pantalons en fijn gesneden blouses.  Maar op de catwalk kwamen de uitgebreide collecties niet zo goed tot hun recht. Het werd een beetje eentonig en saai met veelal dezelfde kleuren – grijs, zwart en rood- en weinig spannende silhouetten, vormen en accenten. Al deed Catta Donkersloot wel haar best met ijzeren hoepels.

De herencollectie van Sjaak Hullekes was oké, maar ook wel klein beetje achterhaald. De modellen leken net boswachters of jagers op het Britse platteland met hoge rijlaarzen en kleding in klassieke kleuren  als rood, oranje, mosgroen en bruin.  Een regelmatig terugkerend thema op de internationale catwalks. Ik vond zijn voorgaande collecties eerlijk gezegd iets spannender.

Tot slot nog even de (onder)mode collectie van Sebastic. Van deze ontwerper heb ik nog nooit iets gegrepen. Of beter gezegd van zijn veel te strakke onderbroeken die schijnbaar ook onder de noemer fashion vallen.  Zijn collectie was geïnspireerd op zijn droomman, of terwijl onzekere en magere jongetjes, want dat is wat ze zagen op de catwalk. Heel erg gay en a-sexy. Maar goed, wie ben ik als hetero vrouw die houd van echte ‘mannen’ mannen om daar iets van te zeggen….zijn doelgroep bestaat nou eenmaal voor het grootste deel  uit dit soort jongetjes en die snappen zijn ontwerpen blijkbaar wel.

Ja, Prelude. Het is iedere keer toch weer  een leuk feestje met altijd een paar goede shows.  Maar om nou te zeggen dat dit een goede afspiegeling is van het jonge en aanstormende modetalent in Nederland? Ik betwijfel het. Waarom worden de showende ontwerpers niet wat vaker ingewisseld voor ander aanstormend talent? Sebastic bijvoorbeeld showt al 3 seizoenen lang strakke onderbroeken. Er moet toch vast ander talent in Nederland rondlopen die ook een kans verdient op de catwalk bij Prelude. Er studeren ieder jaar zoveel goede ontwerpers af aan de modeacademie van Arnhem. En de collecties van deze jonge studenten zijn vaak zoveel interessanter om naar te kijken…Anyway, we zullen zien wat de toekomst ons brengt. Maar dat we nog meer gaan horen van Mattijs is een ding dat zeker is! En Conny, keep up the good work!

Mattijs

Sebastic

Marcha Hüskes

SJaak Hullekes

Conny Groenewegen

Lees ook:Geen prelude Amsterdam Fashion Week
Lees ook:AIFW Prelude: Jong talent in de schijnwerpers
Lees ook:Dutch Fashion Awards maakt genomineerden 2010 bekend
Lees ook:AIFW: Prelude showt drie talentvolle ontwerpers
Lees ook:Conny Groenewegen grote winnares Dutch Fashion Awards 2011

1 Reacties // Reageer

One thought on “AIFW: Prelude showt slechts twee bijzondere collecties

  1. Martine van Eigenraam

    Vind Sebastic juist enorm de moeite waard…Hier durft iemand nog eens wat in een tijd waarin de mode voor mannen haast vastgeroest blijkt.Hoe lang lopen de mannen nu al niet in de vormeloze boxers of de onderbroeken met de enorme logo’s van commerciele merken in de tailleband? Juist ja. Zolang de vrouwen die voor hun mannen kopen. En u bent hier duidelijk in: luxere stoffen, wat strakker en gewaagder van ontwerp moeten het domein van de vrouw blijven.U mag wel in satijn, en hij ziet daar niet in uit. Grappig!
    Nieuwe trends worden altijd tegengehouden. Weet u nog hoeveel moeite het kostte om uw man/vriend te overtuigen eens een wat kekkere onderbroek aan te trekken? En heeft hij die zelf aangeschaft? Kortom, probeer het eens bij hem. Maar ja je moet er ook wel het model van een Adonis voor hebben. Tip: u kunt het anders altijd zelf nog dragen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>