AIFW: de richting van Antoine Peters

 

 

Antoine Peters, de man van de ‘diepzinnige’ en opvallende prints, showde vanavond zelfstandig zijn nieuwe collectie I;m with Stupid. De catwalk kleurde 10 minuten lang blauw en rood en de modellen waren figuurlijk even de weg kwijt. En dat allemaal onder begeleiding van klassieke housedeuntjes uit de jaren ’90.

 

Antoine Peters is één van de meest sympathieke ontwerpers van dit moment. Hij is net zo enthousiast en kinderlijk speels als zijn collecties. Vanavond zagen we weer een typische Antoine collectie met één all-over-print als rode draad. Ditmaal bestond de print uit blauwe en rode pijlen en wederom was deze print de letterlijke vertaling van zijn inspiratie. (Zoals hij bij elke collectie heel sterk doet).  Zijn collectie ging over de zelfspot van de samenleving. Want daar ontbrak het de maatschappij nog wel eens aan, vertelde Antoine mij na afloop van zijn show. Zijn insteek: mensen zijn dom en lopen allemaal achter elkaar aan de verkeerde kant op. Vandaar dat de pijlen in zijn print ook  alle kanten op wijzen, behalve de ‘goede’. Ook de silhouetten waren nooit helemaal recht maar namen allerlei asymmetrische en diagonale vormen aan. Wel veelal verborgen. Natuurlijk had Antoine ook qua styling de nodige  ‘grapjes’ uitgehaald om zijn thema nog beter uit te drukken. Zo hadden alle modellen twee vingers bovenop hun hoofd staan ( as in konijnenoortjes) en ook kwamen er modellen voorbij met pijlen op hun hoofd ( hmmmm , niet eerder gezien bij V&R toevallig?). 

Wat we verder allemaal zagen? Veel  velours en satijn, joggingpakken, easy-going jurkjes die soms een tikkeltje goedkoop leken, lange tailleloze Antoine gewaden met lage v-nek en vleermuismouwen,  harembroeken, grof gebreide vesten en jurken met een giga capuchon die je helemaal over je hoofd kunt trekken, ‘70s flairpijpen, ballonrokken en pofaccenten. En dat allemaal in de kleuren blauw, zwart en rood.  Niet mijn favoriete kleurencombinatie, vandaar dat ik deze collectie persoonlijk oook minder mooi vond dan zijn Fat People Are Harder To Kidnap collectie. Als de print je niet aanstaat, is de hele collectie eigenlijk een  beetje een tegenvaller. Dat is natuurlijk meteen het gevaar van zijn signatuur.  Showstopper? Een volumineuze jurk bestaande uit grote pijlen die aan elkaar genaaid waren. Showblunder? De met stof beklede laarzen, yek!  Hoe dan ook, Antoine blijft lekker dichtbij  zichzelf en we weten inmiddels  precies wat we van hem kunnen verwachten. Uitbundige creaties met een grappige knipoog die het altijd zeer goed doen in editorials en dat is nou net wat een jonge ontwerper nodig heeft.

Antoine na afloop: ‘ Ik ben zo blij! Ik stond backstage mee te kijken en ik was helemaal ontroerd. Ik heb het dit seizoen zonder hulp van de AIFW moeten doen en dat  leverde toch wel wat extra stress op. Maar ik heb gelukkig veel hulp gehad van vrienden en de mensen om mijn heen en daarom  wilde ik mezelf nu nog meer bewijzen. Het gaat momenteel hartstikke goed met mijn label. Ik heb het afgelopen jaar heel veel publiciteit gehad en nu is het tijd om zaken te gaan doen. Ik wil mijn collectie  eindelijk in winkels gaan verkopen. De vraag was er al hoor, ik had alleen nog niet voldoende productiecapaciteit. ‘

Bovenstaande foto’s: Peter Stigter

Lees ook:SURPRISE: Django wint Project Catwalk
Lees ook:AIFW: Antoine Peters versus Sherida Augustin
Lees ook:Amsterdam Fashion Week 2010: Mada van Gaans
Lees ook:Zou jij dit dragen?
Lees ook:Mattijs toont draagbare modecollectie (AIFW)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>