Hoe kies je een passende das bij je overhemd?

herenmode-overhemden-online-voor-mannenEen overhemd mag nog zo stijlvol zijn, voor sommige gelegenheden zal je er toch echt een passende das bij moeten dragen. Maar hoe kies je de juiste das bij het juiste overhemd? De combinatie van hemd en das is vaak het eerste waar mensen op letten als je ergens komt binnengewandeld. Het smaakvol combineren van die twee zegt veel over je gevoel voor stijl. Iedereen kan immers een mooi hemd of een mooie das kopen, niet iedereen weet hoe die twee juist te combineren.

Wil je graag leren hoe je een modebewuste indruk kan maken? Hoe je kan weten welke das bij een overhemd past? Of welke kleuren en patronen tegenwoordig in de mode zijn voor een das? Dan proberen we je daar in dit artikel de basis voor aan te leren. Zo zal je slimmer leren selecteren uit de overhemden en dassen die je nu al hebt. Het zal je ook helpen betere aankoopkeuzes te maken in de toekomst.

De das die bij je overhemd past

Regel één: een das koop je in functie van de overhemden die je al bezit en niet omgekeerd. Logisch, je zou immers ook niet je hele slaapkamer vernieuwen omdat je een nieuwe bedsprei gekocht hebt.

herenmode-gekleurde-das-met-windsor-knoop

Je hemd zal je wellicht duurder kosten dan je das. Heb je dus geen enkele passende das voor de hemden die je bezit dan is het tijd om je collectie uit te breiden. Overigens heb je wel degelijk dassen in alle mogelijke prijscategorieën. Je kan dus vast wel een das vinden die duurder is dan een goedkoop overhemd. Laat je daar niet door verleiden, ook een goedkopere das kan van heel degelijke kwaliteit zijn. Bovendien wil je voor dassen vooral een uitgebreide collectie zodat je veel keuze hebt. Liever tien iets of wat goedkopere dassen in je kast dus dan twee hele dure.

Heb je echt onvoldoende variatie in je collectie overhemden om voor elke gelegenheid een hemd te vinden dat bij een das past? Dan breid je je collectie hemden best uit met een aantal veilige kleuren. Effen witte of blauwe overhemden kunnen voor de meeste gelegenheden met een das worden gedragen. Laat je vooral ook niet weerhouden om eens een (licht)roze hemd aan je collectie toe te voegen. Veel mannen moeten even een drempel overwinnen voor ze zo’n hemd aandurven maar het resultaat is vaak verrassend goed.

De maten van een das (lengte en breedte)

Nederlandse mannen zijn over het algemeen relatief groot en dat vertaalt zich ook in de das die ze nodig hebben. Modespecialisten adviseren voor een Nederlandse man van gemiddelde lengte een das te kiezen die ongeveer 150 cm. lang is. Je bepaalt uiteindelijk de zichtbare lengte van de das natuurlijk zelf door te variëren in de lengte van het achterbeen (het smalle deel van de stropdas). Zo kan je de das perfect aanpassen aan jouw postuur.

Wat betreft de breedte van een das is de trend al enige jaren Italiaans en elegant. Dat wil zeggen dat een slanke das met een gemiddelde breedte van 7.5 cm momenteel de norm is. Voor sommige gelegenheden, en in combinatie met bepaalde hemden, kan je ook kiezen voor nog slankere modellen. Een smalle stropdas zal dan ongeveer 6.5 cm breed zijn. Hele slanke modellen stropdas zijn soms niet breder dan 5 cm.

herenmode-dunne-stropdas-das-tot-7cm

Kies je je das te breed dan verstoort die mogelijk het uitzicht van je mooie hemd en/of pak. Kies je hem te dun dan moet je oppassen dat je er zelf niet breder door lijkt. Voor mensen die zich graag erg trendy kleden én die er de lichaamsbouw voor hebben kan een dunne das wel.

Patronen op je das

Hou je van kleurtjes en patronen? Dan is een das het kledingitem bij uitstek waarin je je helemaal kan laten gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos! Maar opgelet: voor je hieruit concludeert dat alles kan en alles mag toch even deze waarschuwing. Je hebt die vrijheid niet echt als je een das draagt voor professionele gelegenheden. Voor een zakelijke afspraak of op het werk hou je er best ook rekening mee hoe je collega’s/zakenpartners/baas je keuze in das zullen waarderen. Meestal wordt afgeraden voor dit soort gelegenheden een heel erg uitgesproken das te dragen.

Voor een klassieke das heb je de keuze volgende patronen: puntjes, effen, kleine herhalende patronen, brede of dunne strepen en een paisley (Perzisch) motief.

Eén belangrijke regel is dat het patroon op je das qua grootte nooit exact mag overeenkomen met het patroon op je overhemd. Heb je bijvoorbeeld een hemd met streepjesmotief kies daar dan geen das bij met streepjes van dezelfde grootte. Anders verdwijnt het contrast tussen hemd en das. Bovendien krijg je dan een vreemd effect van gezichtsbedrog, waarbij het lijkt alsof het motief op je das begint te bewegen!

De kleuren van je das

Veilige kleuren zijn altijd zogenaamde ‘koele’ kleuren, zoals koninklijk purper, olijfgroen of diepblauw. Met die kleuren kan je er zeker van zijn dat de meeste van je overhemden (en vesten) bij je das zullen passen. We hebben het dan wel over de gebruikelijke witte overhemden of lichtgekleurde overhemden, met een eenvoudig patroon of gewoon effen.

Als je graag een beetje meer aandacht trekt dankzij de keuze van je das, dan zijn warmere kleuren aanbevolen. Vaak kiezen mensen die een presentatie moeten geven daarom voor een combinatie van een rode of oranje das met een donkerblauw of zwart pak.

Welke stof kies je voor een das?

Dit is een erg persoonlijke keuze. Veel hangt af van welke stof je zelf aangenaam vindt om te dragen. Ook het bedrag dat je aan een das wilt uitgeven zal je keuze bepalen. Dit zijn de stoffen waarin dassen gemaakt worden.

  • Zijde: Een zijden das voelt erg luxueus aan. Omdat zijde dit luxegevoel ook uitstraalt is het de keuze bij uitstek voor wie het niet erg vindt een kleine meerprijs te betalen.
  • Kasjmier: Hetzelfde luxueuze gevoel en dezelfde uitstraling als zijde. Let wel op waar je je kasjmier das koopt, er is veel nepkasjmier in omloop.
  • Satijn: Minder duur dan zijde of kasjmier en nog steeds met de juiste chique uitstraling. Toch worden satijnen dassen vaak als een beetje ‘saai’ gezien.
  • Polyester: Een polyester das is uiteraard goedkoper maar kan er nog altijd heel mooi uitzien. Het creëert wel niet het luxegevoel zoals zijde, kasjmier of satijn.

Aan welke das geef jij de voorkeur? Welk model kies je?  En hoe weet jij of een das bij je hemd past of niet? We horen het graag van je. En heb je hulp nodig? Nederlands overhemden specialist overhemden.com helpt je graag. Laat je reactie hier achter!

Geen reacties // Reageer