Tassenmode dankzij vrouwen

De emancipatie van de vrouw heeft het ontwerpen van tassen een ongekende stimulans gegeven, zegt Sigrid Ivo. Bovendien is de tas de laatste 100 jaar een modeverschijnsel geworden dat ieder seizoen verandert, schrijft de directeur van het Amsterdamse Tassenmuseum in haar klassieke boek Bags.

In de twintigste eeuw heeft het tassenontwerp een enorme vlucht genomen door nieuwe kunststromingen en allerlei technologische ontwikkelingen. Maar misschien was het belangrijkste wel de emancipatie van de vrouw. ‘Door haar toenemende deelname aan het arbeidsproces en de mede daardoor groeiende mobiliteit groeide het aantal praktische eisen aan de tas’, schrijft Sigrid Ivo, directeur van het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje, in haar standaardwerk Bags. ‘Er kwamen leren documententassen voor naar het werk, handzame wandel- en visitetassen van leer of kunststof voor overdag, elegante glinsterende avondtassen en minaudières voor ‘s avonds, en operatasjes voor in het theater.’ Want we willen natuurlijk wel met de juiste tas in het openbaar verschijnen!

Ook de bloei van de designer bags is een typisch twintigste-eeuws verschijnsel. Modeontwerpers en modehuizen gaan tassen maken en nieuwe, gespecialiseerde tassenlabels (zoals Louis Vuitton, Gucci en Hermès) zien het levenslicht. Het gevolg is dat de tas tegenwoordig een modeaccessoire is geworden dat ieder seizoen verandert – terwijl tasmodellen in vorige eeuwen decennialang hetzelfde bleven.

De voortdurende vernieuwing van de tassenmode is in ieder geval een fijn verschijnsel voor het Amsterdamse Tassenmuseum. Want met meer dan 2500 tassen is het museum aan de Herengracht het grootste tassenmuseum in Europa. Het museum is in 1996 opgericht door de moeder van de huidige directrice. Hendrikje Ivo begon met het verzamelen van tassen tijdens de reizen die ze maakte met haar man, die antiekhandelaar was. ‘Wat begon als een persoonlijke fascinatie, is uitgegroeid tot een uitgebreide collectie die laat zien dat de tas een spannend gebruiksvoorwerp is met een immer voortdurende ontwikkeling’, schrijft Hendrikje Ivo dan ook in de inleiding van Bags.

Op de foto: Avondtas van Alexander McQueen uit de collectie van Tassenmuseum Hendrikje

Lees ook:Tassen van MichelAngelo in Amsterdamse Tassenmuseum
Lees ook:Feestje voor jarig Tassenmuseum
Lees ook:Tassenmuseum Hendrikje toont Nederlands label Keecie
Lees ook:Modieuze museumstukken van Maria Hees
Lees ook:Tassen van Omar Munie in museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>