Olifantenmode op de Elephant Parade

Jan Taminiau is een van de vijf creatievelingen die op 4 september het olifantenbeeld onthulde waarmee de Elephant Parade 2009 officieel werd geopend. Aan de goededoelenactie werkten ook BN’ers zoals Ans Markus, Henk Schiffmacher en Daryl van Wouw mee, zag Fashion.blog.nl tijdens de feestelijke opening van de publieke parade van kunstig beschilderde olifanten.

BN’ers zoals Rob de Nijs, Ans Markus, Henk Schiffmacher, Gerard Cox en Wilma Veen verzamelden zich op 4 september op het Amsterdamse Museumplein om de opening van de Elephant Parade 2009 te vieren. Centraal stond de onthulling van het olifantenbeeld dat Thammakit Tamboon beschilderde. Terwijl toeristen op het Museumplein al de olifantenbeelden van kunstenaars zoals Raymond Hoogendorp, Menno Baars en Petra Hartman konden bewonderen, nipten de gasten van de officiële opening aan de champagne.

Vader Marc en zoon Mike Spits, initiatiefnemers van de Elephant Parade, vertelden wat hen er toe heeft gebracht om geld in te zamelen voor het behoud van de Aziatische olifant. Tijdens een verblijf in Thailand zag Marc de perikelen in een olifantenziekenhuis en besloot hij zich in te gaan zetten voor de bedreigde dierensoort. Om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel, kwam hij op het idee van een openbare beeldententoonstelling met aansluitende veiling. Ook worden miniatuurversies van de kunstwerkjes in tijdelijke winkels (dit keer in de Kalvertoren en op het Museumplein) verkocht.

Waarom moeten we ons zo druk maken over de olifantenbevolking in Azië? De olifant sterft uit omdat regenwouden en bosgebieden verdwijnen, vertelde Mark Shand van de Elephant Family, de goededoelenorganisatie die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant. En dat betekent weer dat milieu en klimaat in gevaar komen. De broer van Camilla Parker Bowles waarschuwde ook nog maar even de persoon die één van de olifanten op het Museumplein vernielde: olifanten vergeten niet snel. Na al het droeve nieuws fleurden Henk Schiffmacher, Rob de Nijs, Ans Markus (in een felgele trenchcoat), Jan Taminiau en Gerard Cox de boel een beetje op door – onder het geschal van So incredible – het olifantenbeeld van Thammakit Tamboon te onthullen.

Over zijn eigen ontwerp voor de Elephant Parade, een beeld met gaten erin waardoorheen het licht van een lamp straalt, zei modeontwerper Jan Taminiau dat het multi-interpretabel is. ‘Je kunt er het binnenkijken in de ziel of een beeld van de toekomst in zien. Belangrijk is vooral dat je een mooi voorwerp ziet dat de aandacht richt op een naar onderwerp.’ Opvallend is dat Taminiau voor zijn schildering een biologische verfsoort gebruikte. ‘Je bent bezig met duurzaamheid, dus ik wilde het ook echt duurzaam aanpakken.’

Fashion.blog.nl sprak na afloop van de feestelijkheden met sieradenontwerpster Petra Hartman. Haar ontwerp voor de Elephant Parade, een olifant met goudkleurige voeten en een verguld haakje op de rug, is op het Museumplein te zien. Haar kunstwerk lijkt wel een levensgroot bedeltje. ‘Het hangertje van een ivoren olifant dat mijn moeder haar hele leven droeg, is het eerste dat in me opkomt als ik aan een olifant denk. En ik maak veel bedeltjes, dus daar komt de inspiratie ook vandaan’. Ze hoopt dat haar ontwerp 30.000 euro opbrengt, maar vreest dat het vanwege de concurrentie ook wel 15.000 zou kunnen worden. Maar: ‘Misschien dat ik nog wel eens een bedeltje naar dit ontwerp maak.’

De Elephant Parade, die eerder in Rotterdam en Antwerpen plaatsvond, heeft met de Amsterdamse editie de grootste omvang tot nu toe bereikt. Niet minder dan 112 olifantenbeelden zijn door kunstenaars, BN’ers en andere creatievelingen beschilderd. Na een publieke expositie – die van 5 september tot en met 12 november 2009 op verschillende Amsterdamse pleinen plaatsvindt – worden de beelden geveild. Met de opbrengsten wordt Elephant Family gesponsord.

Op de foto: De olifant die werd onthuld bij de officiële opening van de Elephant Parade 2009 (foto André Blom)

Lees ook:Judith Osborn wil ook meedoen aan Elephant Parade
Lees ook:Jan Taminiau en Daryl van Wouw bij Elephant Parade 2009
Lees ook:Exclusieve olifantentas met een heleboel elegantie
Lees ook:Lady Gaga draagt wederom jurk Jan Taminiau
Lees ook:Lady Gaga draagt Jan Taminiau in nieuwe videoclip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>