Nederlandse modemerken betalen geen behoorlijk loon

Werkdagen van 11 uur en een loon waarvan je nauwelijks eten kunt kopen. Dat zijn de werkomstandigheden van naaisters die in Bangladesh en India kleding maken voor Nederlandse labels zoals JC Rags, M&S en Prénatal. De Schone Kleren Campagne luidt na onderzoek in India en Bangladesh de noodklok.

De naaisters in Bangladesh die de kleertjes van Prénatal maken, verdienen gemiddeld nog geen dertig euro per maand. Dat is even veel als één babybroek met truitje kost in de Nederlandse Prénatalwinkel. En het is veel te weinig om in een Aziatisch land van rond te komen.

Dit soort schokkende gegevens maakt de Schone Kleren Campagne op 1 september 2009 bekend naar aanleiding van onderzoek in India en Bangladesh. Het netwerk van organisaties die zich inspannen om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren bekeek ook de fabrieken van C&A, J.C. Rags, M&S Mode, WE en Miss Etam. Bij alle fabrieken was sprake van een onredelijk laag loon en exorbitante werktijden. Zo werken arbeiders in de fabriek in Bangladesh waar C&A de kleding laat maken tussen de 80 en 90 uur per week. Ook is er in diverse fabrieken sprake van intimidatie: meisjes worden lastig gevallen en overwerken is verplicht.

Lichtpuntje is dat JC Rags naar aanleiding van het onderzoek heeft aangegeven zich beter te gaan bekommeren om de beroerde werkomstandigheden van haar fabriek in Bangladesh. En zou het niet helpen als wij allemaal aan de fair trade mode gaan?

Op de foto: Logo van de Schone Kleren Campagne

Lees ook:Een sweatshop uit Bangladesh, middenin de Kalverstraat in Amsterdam
Lees ook:H&M en C&A buiten Indiase arbeiders uit
Lees ook:Na twintig jaar nog steeds geen schone kleren
Lees ook:J.C. Rags & D.e.p.t. onder één dak in nieuwe winkel in Utrecht
Lees ook:‘Oeps, foutjes, bedankt’ in de Indiase Fashion Week

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>