H&M en C&A buiten Indiase arbeiders uit

c&aDat de kleding van H&M en C&A in het buitenland wordt geproduceerd is niets nieuws. Dat daarbij arbeiders worden uitgebuit wél. De Volkskrant meldde vandaag dat zowel H&M als C&A een deel van hun collectie laten produceren in een textielfabriek in India die meisjes en vrouwen uitbuit. In de fabriek wordt kleding gemaakt met zowel het logo van H&M als dat van C&A.

De Volkskrant bracht onlangs samen met ontwikkelingsorganisatie SOMO een bezoek aan de fabriek in India, die voor C&A herensweaters en voor H&M poloshirts en kinderleggings maakt. Volgens de krant zitten de circa negenduizend textielarbeidsters van de fabriek (volgens de directie allemaal minimaal zestien jaar oud) na werktijd opgesloten in hostels op het ommuurde fabrieksterrein. Ten minste een kwart van hun loon wordt ingehouden om te sparen voor de bruidsschat. Ze krijgen dit geld pas uitgekeerd als ze drie jaar voor het bedrijf hebben gewerkt. Ook zou het bedrijf geen arbeidscontracten geven en contact met vakbonden verhinderen.

Lees hier het hele artikel.

Lees ook:Nederlandse modemerken betalen geen behoorlijk loon
Lees ook:Ontwerpers doen ook aan stuivertje wisselen
Lees ook:Fashion fact: Er wordt minder kleding geproduceerd
Lees ook:Kris van Loon wint Triumph Inspiration Award 2012
Lees ook:Benetton in de lift ondanks dalende omzet

1 Reacties // Reageer

One thought on “H&M en C&A buiten Indiase arbeiders uit

  1. dirk

    kleinschalig productie is volgens mij de enige oplossing. Ik zocht een mooie sjaal en dan kom je helemaal van die fabrieksmatige producten tegen. Uiteindelijk op op countingflowers een sjaal gekocht waarvan ik zeker weet dat die op kleinschalige wijze en met liefde gemaakt is.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>