De Frans Molenaar Prijs 2009 gaat naar Hyun Yeu

Het kwam nooit eerder voor: een jury die twijfelt wie de winnaar van de Frans Molenaar Prijs wordt. Uiteindelijk ging de 34-jarige Hyun Yeu er op 24 juli 2009 met de coutureprijs vandoor.

Wie naar de uitreiking van de Frans Molenaar Prijs gaat, komt niet alleen champagne nippen en een goodybag ophalen, maar heeft de kans om nieuwe ontwerpers te ontdekken. Dit jaar was er wel erg veel jong modetalent. De jury kon nauwelijks een winnaar kiezen en twijfelde tot het laatste moment tussen twee genomineerden. Uiteindelijk werd de coutureprijs toegekend aan de 34-jarige Hyun Yeu.

Hyun Yeu, die op 26 juli 2009 tijdens de Amsterdam International Fashion Week zijn eerste herencollectie presenteert, won de Frans Molenaar Prijs met een collectie voor een vrouw die in de war is. De gewaagde kleurencombinaties – denk: een roze legging onder een jurk van gele en lichtblauwe transparante stof – weerspiegelen de stemmingswisselingen van een instabiele vrouw. En de mouwen van de vlinderachtige jurken, die aan het kledingstuk waren vastgesnoerd, doen denken aan een dwangbuis.

De jury van de Frans Molenaar Prijs, waar de couturier zelf geen deel van uitmaakt, roemt de verrassende combinatie van stoffen, de goed afgewerkte ontwerpen en het originele gebruik van materialen van Hyun Yeu. Uiteindelijk zorgden de simpelheid van de ontwerpen en het couturekarakter van de collectie van de voormalige stagiair van Viktor & Rolf ervoor dat hij zijn concurrenten versloeg.

Een eervolle vermelding kreeg de 27-jarige Dewi Sarah Pfeiffer, die onlangs afstudeerde aan de Arnhemse modeacademie ArtEZ. In haar collectie, die was geïnspireerd op de orde, het ritme en de regelmaat die in het werk van kunstenaar Jan Schoonhoven centraal staat, speelden bijzondere sieraden een belangrijke rol. Op de armen of benen van de modellen waren kraalachtige constructies aangebracht, die de jurkjes met strikken en de tops van transparante stof een surrealistische uitstraling gaven.

De uitreiking van de Frans Molenaar Prijs, die dit jaar voor de veertiende keer plaatsvindt en bestaat uit een prijs van 10.000 euro en een uitnodiging voor een catwalkshow in 2010, is meer dan een awardshow. Zo presenteert de vorige winnaar altijd een nieuwe collectie. In dit geval liet Danny Cremers zien wat hij tijdens zijn jaar aan de Londense modeacademie Central Saint Martins heeft geleerd. Zijn inspiratiebronnen – de zomerjurkjes van Cacharel en de bloemenprints van Liberty – keerden terug in een collectie korte rokjes met cape-achtige tops. Bovendien beloven de sterke collectie van genomineerden Dido Yland en Jimmy Paul ook een hele mooie toekomst voor de jonge ontwerpers die de hoofdprijs níet mee naar huis nemen.

Op de foto: Outfit waarmee Hyun Yeu deelnam aan de Frans Molenaar Prijs 2009

Lees ook:Frans Molenaar voor C&A is geen hype
Lees ook:Aleksandra Stojadinov ontwerpt voor Otto
Lees ook:Oud & Nieuw met Frans Molenaar
Lees ook:Frans Molenaar (74) overleden
Lees ook:Hoogtepunten van de Amsterdam International Fashion Week 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>