De kracht van rode schoenen

The wizard of Oz, een sprookje van Hans Christian Andersen, Juliette Binoche in Chocolat. Wat is er toch met rode schoenen? Ze zijn gewoon voor mannen onweerstaanbaar, zegt modejournaliste Stephanie Pedersen.

Een Engels gezegde luidt: rode schoenen, geen onderbroek. Rode schoenen hebben sex-appeal, willen de Britten daarmee maar zeggen. Judy Garland, die in The wizard of Oz in robijnrode muiltjes naar haar thuishaven danst, heeft dat goed begrepen. Ook Juliette Binoche in Chocolat toont zich sprookjesachtig in rode schoenen. Het karakter van de sensuele patissier die de Franse actrice vertolkt, wordt versterkt met behulp van haar uitermate sexy schoenen.

Volgens modejournaliste Stephanie Pedersen, die in Het schoenenboekje alle feiten over de rode gevaarten op een rij zet, oefent de rode damespump een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op mannen. Dat kan te maken hebben met de historie van de kleur – vroeger was rood een kostbare kleur die alleen voor rijken was weggelegd. Maar het kan ook samenhangen met de emotionele associaties van de tint rood: liefde, passie, vuur en hartstocht.

Volgens Stephanie Pedersen zijn rode schoenen dan ook ideaal als je op zoek bent naar een sexy look. Niet voor niets voorziet Christian Louboutin, die bekendstaat om zijn schoenen met S&TC appeal, zijn ontwerpen van rode zolen. En in China worden rode schoenen op het dak van pasgetrouwde stellen geplaatst om aan te geven dat het paar geniet van wittebroodsweken…

Op de foto: De Beniras van Sessun, uit de zomercollectie 2009

Lees ook:De opvolgers van de gouden slipjes
Lees ook:Fashion fact: Bijna niemand past de schoen
Lees ook:Schoenen voor Princess Diana van Chistian Louboutin
Lees ook:Mannen vallen op vrouwen in rode kleding
Lees ook:Nederlandse fashion writer Stephanie Broek is Monki’s nieuwe stylecrush

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>