Jan des Bouvrie winnaar LXRY Award 2014

Jan des Bouvrie ontving deze week tijdens een feestelijke presentatie in De Bijenkorf in Amsterdam de LXRY Award 2014 uit handen van hoofdredacteur Bart-Jan Brouwer, als dank voor de grote bijdrage die hij levert aan de ontwikkeling van de luxe-industrie in Nederland. Volgens de jury is Jan des Bouvrie het toonbeeld van creativiteit en Nederlands ondernemerschap.

Over de LXRY AWARD
De LXRY Award is een initiatief van LXRY Magazine en de beurs Masters of LXRY. De prijs wordt jaarlijks aangereikt aan een persoon of bedrijf die een opvallende prestatie heeft geleverd en een voorbeeldfunctie vervult in het Nederlandse luxesegment. De jury van de award, onder leiding van LXRY-hoofdredacteur Bart-Jan Brouwer, onderstreept hiermee het belang van ambacht, creativiteit, innovatie en ondernemerschap voor deze groeiende industrie in Nederland. Jan des Bouvrie is de winnaar van de LXRY Award 2014 en neemt daarmee het stokje over van Joop van de Ende.

Motivatie
Waarin Jan des Bouvrie zich onderscheidt, is dat hij zijn leven lang – van zijn jonge jaren tot zijn 72e (and still going strong) – al interieurs maakt die stappen verder zijn. Vijfentwintig jaar geleden bijvoorbeeld was de open keuken de toekomst. “Ik haalde het muurtje weg tussen de woonkamer en de keuken, en toen kregen we ineens ruimte en konden we communiceren met elkaar”, aldus Des Bouvrie. Een van zijn meest gevleugelde uitspraken is dat crisis gelijk staat aan verandering en vooruitgang. Omdat het huidige bouwsysteem te duur is om daar in de toekomst mooie dingen mee te bouwen, ontwikkelde hij duurzame villa’s voor Narvik HomeParcs. Daarvoor maakte hij gebruik van hout. “Dat scheelt de helft in de kosten. Bovendien kan je met hout snel bouwen en het biedt een waanzinnige isolatie.” Behalve duurzaamheid speelt ook beleving een rol in zijn ontwerpen. Neem de kantoren die hij dit jaar gebouwd heeft voor UNIT4. Normaal zie je bij binnenkomst een balie met een juffrouw erachter. Zo vindt hij niet dat je een kantoor moet binnenkomen. Hij heeft een bar gemaakt waar koffie wordt geserveerd, waar je een kort gesprek kunt voeren. En aan die bar kun je ook inchecken. “Je moet sfeer maken”, aldus Des Bouvrie. “Zodat het personeel net zo graag naar kantoor als naar huis gaat.” Ook is hij bezig om van leegstaande kantoren woningen te maken. Dat doet hij door er kant-en-klare units in te zetten, met een keuken, badkamer en slaapkamer. “Zo blijft het betaalbaar. Het is een kwestie van anders denken.” Met dat ‘anders denken’ is hij baanbrekend geweest voor het Nederlandse interieur. Hij heeft het pad geëffend voor Marcel Wanders, Job Smeets en Piet Hein Eek, en sinds een aantal jaren dragen twee opleidingen zijn naam: het Jan des Bouvrie College van het ROC in Amsterdam en de Saxion Hoge School van Jan des Bouvrie in Deventer.

Lees ook:Lancering LXRY by Jan & Monique des Bouvrie
Lees ook:Uitreiking eerste Denim Award tijdens OffSchedule
Lees ook:André Kuipers wint JFK Greatest Man Award
Lees ook:Sergio Herman lanceert LXRY Magazine in The Jane
Lees ook:Vogue wint Mercur award als ‘Lancering van het jaar’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>