Gezien: Signé Chanel (een kijkje achter de schermen bij Chanel)

signé chanel2Het lijkt erop of steeds meer modehuizen tegenwoordig een documentaire laten maken. Aan de buis gekluisterd keken we al naar de documentaires van Valentino, Marc Jacobs en Balenciaga. Toch ontbrak er nog een belangrijke documentaire op ons lijstje, namelijk die van Chanel, genaamd Signé Chanel.

Bij deze Signé Chanel zie je stap voor stap hoe een couture collectie van Chanel ontstaat. Het begint allemaal met de schetsen van Karl Lagerfeld en eindigt met een grote modeshow in Parijs. Een belangrijke rol in deze documentaire is weggelegd voor de naaisters van Chanel. Vol overgave werken zij dag en nacht aan de mooiste ontwerpen.

Door het zien van deze documentaire krijg je eindelijk pas een besef van hoeveel werk er eigenlijk in een collectie gaat zitten en hoeveel mensen hierbij betrokken zijn.

Wat opvalt, is dat vrijwel alles bij Chanel nog met de hand gemaakt wordt, puur vakmanschap. We zien de naaisters, maar ook een schoenenmaker en een vrouw die biezen maakt. Geen van allen zijn ze te beroerd zich extra in te zetten voor Chanel.

Voor de vrouw die de biezen voor de kleding maakt (madame Pouzieux), blijkt bij Chanel een bijzondere rol weggelegd. Madame Pouzieux, die ongeveer een uur buiten Parijs op een grote boerderij woont, is namelijk de enige die biezen met de hand maakt. Voor Chanel doet ze dat al jaren, al is ze in de documentaire al 75 jaar en zijn haar handen en de rest van haar lichaam versleten.

We zien ook dat Karl het de naaisters van Chanel niet gemakkelijk maakt. Hij levert enkele schetsen bij hen in en verdwijnt weer. Vervolgens zien we dat de naaisters uren bezig zijn om Karls handschrift te ontcijferen. Omdat de schetsen niet altijd even duidelijk zijn en omdat Karl zijn ideeën kennelijk niet goed doordacht heeft, moeten veel ontwerpen ook telkens aangepast worden. Eén van de naaisters is bijvoorbeeld twaalf dagen met een jurk bezig wanneer Karl aangeeft dat hij de jurk liever in wit heeft… Maar de naaisters blijven vrolijk en de snoeppotjes op hun bureaus helpen daar een handje bij.

Hoe dichter we in de documentaire bij de modeshow komen, hoe meer druk er op de naaisters ligt. De laatste dagen voor de show slapen zij allen slechts twee a drie uur.

Als de show eenmaal begint, schitteren de modellen en staat enkel Karl in de spotlights. Oprah Winfrey woont de show bij en een andere rijke Amerikaanse koopt meteen een groot deel van de collectie in.

De documentaire laat op een indrukwekkende manier alle facetten zien die bij een modehuis aan bod komen. Door Signé Chanel leer je vakmanschap écht waarderen.

De dvd Signé Chanel is nu verkrijgbaar met Nederlandse ondertiteling.
Bestellen? Klik hier.

Lees ook:Karl Lagerfeld fotografeert nu al nieuwe Chanel campagne
Lees ook:Bijgeloof bij Chanel
Lees ook:Chanel importeert Zweedse ijsberg voor modeshow – FW2010/2011
Lees ook:Karl Lagerfeld toont Byzantijns-geïnspireerde Chanel collectie
Lees ook:Karl Lagerfeld creëert onderwaterwereld voor modeshow Chanel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>