AIFW: Internationale karakter OffSchedule steeds groter

 

 

Gisteren werd poptempel Paradiso voor een avond omgetoverd tot een echte modetempel. En met deze nieuwe locatie beloofde hét mode-event van het jaar, Offschedule, groter te worden dan ooit tevoren…

 

 

 

 

Nog net niet doorweekt arriveerde ik rond half 9 bij Paradiso. Vanaf het Leidseplein was de meterslange rij al zichtbaar. Heel Hollands stonden er tientallen dressed up boys en girls onder een paraplu te wachten om naar binnen te kunnen. Pers krijgt gelukkig altijd voorrang dus dat scheelde weer heel wat regendruppels.

Eenmaal binnen was het nog vrij rustig. Konden we eerst nog lekker aan een glaasje blauwe champagne(?) nippen. Bij een Denim Award uitreiking hoort een blauw drankje, moet de organisatie vast gedacht hebben. Het blauwe goedje werd overigens omschreven als hip & onweerstaanbaar. Grappig…zal dit smurfendrankje na alle cosmo's, mojito's het nieuwe modedrankje worden?

Niet veel later was de Paradiso tot de nok toe gevuld met hipkippen en namen wij  plaats vooraan de catwalk.  Voor wie nog nooit in de Paradiso is geweest; het heeft iets weg van een kerk met veel balkons. Erg nostalgisch en groot.  Was Offschedule vooral altijd erg leuk vanwege zijn laagdrempelige en knusse karakter waarbij iedereen door elkaar liep in één gezellige ruimte ( van pers, tot familie en vrienden van de ontwerpers en andere fashionista's), dit jaar heerste er een soort strenge mode hiërarchie. Er was een speciale VIP ruimte met bijbehorende polsbandjes, familieruimte met bijbehorende polsbandjes en persruimte deel 1 en 2 met bijbehorende polsbandjes.  De rest van de aanwezigen stonden op het hoogste balkon. En dat deed wel een beetje afbreuk op het no-nonsense karakter van OffSchedule. Maar dat gezegd hebbende wordt OffSchedule wel ieder jaar groter en succesvoller en dat is natuurlijk een prestatie waar ze trots op mogen zijn. Eerlijk waar!

De shows

Zes internationale ontwerpers showden gisterenavond hun collecties op een spectaculaire catwalk. Deze hing namelijk midden in de zaal aan een paar stalen kabels. Terwijl ik daar heel keurig op mijn stoeltje zat kon ik me even niet meer voorstellen dat ik in dezelfde zaal  twee weken geleden nog heerlijk stond te housen.  Zoals gewoonlijk duurde het weer uren voordat de show eindelijk begon, maarja een fashionweek zonder wachttijden is eigenlijk geen fashionweek te noemen.  Je zou bijna kunnen zeggen dat het ingeburgerd is. ( ik heb besloten om aan het einde van de fashion week een lijstje te maken met wachttijden per show en de uiteindelijke duur van de show, wordt vast een leuk optelsommetje). Na een openingswoordje van de vader van de AIFW James Veenhoff begon de show. Één show met zes verschillende collecties dus. In tegenstelling tot voorgaande jaren werden de collecties in een razendsnel tempo achter elkaar geshowd en daar waren ik, mijn pen en mijn camera niet op voorbereid.  Veel details heb ik dus gemist helaas….

The Label House Of The Very Island's Royal Club Division Middlesex Klassenkampf But the question is: Were Are You, Now?

Met stip het modelabel met de langste naam ooit. Alleen het bedenken van deze naam is eigenlijk al een hele prestatie. Om het wat makkelijker te maken noemen ze zichzelf ook wel The House Of…Dit Oostenrijkse label bestaat uit vier individuele designers: Jakob Lena Knebl, Karn Krapfenbauer, Markus Hausleitner en Martin Sulzbache. Wat ze maken? Functioning conceptualism volgens HINT-mag.  De ietwat warrige collectie oogde inderdaad erg conceptueel,  haast over-conceptueel naar mijn idee. Ze showden uniseks kleding met een licht street-wear gehalte. De baggy jeans gecombineerd met het mannenoverhemd, allebei helemaal uit proporties getrokken vond ik leuk, de andere items iets minder. Denk korte, afgeknipte naveltops, jurken van zwart gaas en tailleloze blazers.

Eric Lebon

Deze Parijse jongen is een ontwerper naar mijn hart. Zijn mannenkleding is draagbaar maar totaal niet saai. Erg spannend zelfs. Hij weet opvallende details heel subtiel in zijn kleding te verwerken zodat het er niet te dik boven op ligt. Hij mixt hip-hop, urban culture, chic en traditioneel met elkaar tot een vernieuwende collectie. We zagen veel glanzende stoffen in goud en bordeauxrood, korte jacks van bont, details van lakleer op de schouders, grote bontkragen, smal gesneden broeken, sportjacks en beenwarmers maar ook meer klassieke items als lange trenchcoatachtige jassen maar dan wel met verschillende lagen over elkaar en lange, meer conceptuele blouses.

And Beyond

De collecties van deze twee meiden uit Nederland hebben we al een aantal keren mogen aanschouwen. Ook tijdens eerdere edities van Offschedule en ik ben fan van ze. De collectie die we gisteren zagen had ik al eens eerder gezien tijdens hun eigen show ruim een maand geleden. Het thema van de collectie was ‘Aloha reality' met een mix van subtropische prints ( denk palmbomen en paradijsvogels) en de kleuren zwart, rood, groen en wit stonden centraal. Lees hier meer over de collectie.

James Long

Deze Londenaar heeft al een aardige naam weten op te bouwen in de Internationale modewereld. Modeketen Colette in Parijs komt zelfs met een special edition tas en T-shirt by James. Hij showde gisterenavond een goede mix van lichte denim en wollen koltruien/jurken.  Zijn mannencollectie bestond o.a. uit wijde jeans met elastiek rondom de enkels, een geweldige denim oversized bag en een zeer opvallende, amper te beschrijven gebreide jurk. I was impressed. Hij en Eric Lebon zijn twee jonge mensweardesigners waar we in de toekomst vast nog meer van zullen horen.

Andrea Crews

Haar naam kwam me bekend voor en na vijf minuten kwam ik erachter dat ik al eerder een show van haar had gezien. Nouja ‘show', tijdens een eerdere fashionweek showde zij een keer haar collectie buiten op het Museumplein. Net als toen waren ook dit keer haar ontwerper zeer kleurrijk. Het deed mij een beetje denken aan Dubai meets Disco. Haar collectie bevatte veel hoofddeksels in de vorm van petjes, shawls en capuchons met daaraan lange zwarte franjes die het hele gezicht bedekten. Verder veel korte jurkjes met drukke prints en jumpsuits met pofbroeken. Ook grappig was het zwarte A-lijn jurkje met spiegeleieren.

Patrick Mohr

Als laatste was de Duitse Patrick aan de beurt. En de uitspraak last but nog least ging wat mij betreft voor hem helaas niet op. Zijn collectie was ronduit saai met veel zwart, grijs en wit en zijn kleding was met opzet niet mooi afgewerkt en veelal naadloos en vormloos. Eigenlijk ontwerpen zoals je wel vaker ziet bij jonge ontwerpers die anders willen zijn dan de rest. Zogenaamd conceptueel maar onbedoeld erg saai. Gelukkig voor Patrick zijn er tal van andere mensen die zijn collecties wel kunnen waarderen want hij won eerder al eens de Prix-Createur-award. Ach, smaken verschillen.

Denim Award

Na alle collecties gezien te hebben werd meteen de winnaar van de allereerste Denim Award bekendgemaakt. Deze award is bedoel voor jong, internationaal talent en de winnaar krijgt geen geld, maar de kans om zijn eigen label op de markt te brengen. Deze uitreiking was de eerste internationaal georiënteerde modegebeurtenis van Amsterdam. Voor deze uitreiking was een vakkundige jury samengesteld die o.a. bestond uit Sabrina Ciofi (trendscout Milaan) Yuhji Yamazaki (inkoper van Beams) en mijn modeheld Diane Pernet. Ik heb haar al eens mogen ontmoeten in NY maar nog steeds vind ik het bijzonder om haar in levenden lijve te zien. Uiteraard was Diane weer van top tot teen in het zwart en met zonnebril. Zelfs tijdens de show ( ik zal pal tegen over haar) deed ze haar pikzwarte zonnebril niet één keer af. En believe me, het was aardig donker in de modetempel.

Maar goed terug naar de uitreiking. Deze werd nog sneller afgehandeld dan de catwalkshows en dat was eigenlijk wel een beetje jammer. Eerst kreeg James Long te horen dat hij de juryprijs had gewonnen ( geen idee wat deze prijs inhoudt en waarom hij deze prijs won) en vervolgens werd de echte Denim Award uitgereikt aan de Eric Lebon. Hoe en waarom? Geen idee, want dat kregen we tijdens de twee minuut durende uitreiking niet te horen…Maar eerlijk is eerlijk Eric Lebon was de terechte winnaar. Net als ‘net niet winnaar' James Long.

 

(Foto credit: Fashion.blog, Diane Pernet, Elsbeth Tijssen en Titus Brein)

Lees ook:Uitreiking eerste Denim Award tijdens OffSchedule
Lees ook:Geslaagde modeshow And Beyond
Lees ook:C&A presenteert nieuwe denimcollectie in Amsterdamse loods
Lees ook:Collectie Olsen twins te koop bij Net-a-Porter
Lees ook:Aftrap AIFW; Offschedule groot succes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>