AIFW: Edwin Oudshoorn brengt ode aan de Chrysant

Hoe vluchtig is de mode en hoe standvastig de Chrysant? Dat vroeg ontwerper Edwin Oudshoorn zich af tijdens het maken van zijn nieuwe collectie. Een collectie die volledig geïnspireerd is op de Chrysant, een Chinese bloem die wel tientallen varianten kent. Gisteren showde Edwin zijn couture creaties in de Oude Kerk in Amsterdam. En zoals we van inmiddels van Edwin gewend zijn was zijn show weer verre van standaard…

 

 

Bij binnenkomst werd meteen al duidelijk wat de bedoeling was van zijn show. Geen catwalkshow maar een tentoonstelling . Ieder ontwerp verwees naar een andere soort Chrysant. Waarom Edwin voor deze inspiratiebron koos?  ‘Deze bloem staat symbool voor Hollandse gezelligheid met een ongekend uithoudingsvermogen,' aldus Edwin. Grappig om te zien waar deze jongen zich elke keer weer door laat inspireren. Zo was er ooit eens de dood, een oude kledingkast met motten en nu dus een Chinese bloem. Eigenlijk is Edwin ook geen modeontwerper, zo zegt hij zelf. Hij voelt zichzelf meer een kunstenaar en dat zie je zowel terug in zijn inspiratie als in de uitvoering en presentatie.

Eenmaal binnen werd denk ik iedere bezoeker overrompeld door de waanzinnige entourage. De hele kerk stond bomvol met heerlijk geurende bloemen, een kerkkoor zong prachtige liederen en de kleding werd op een bijzondere manier gepresenteerd.  Rondom elk model was een soort decor gecreëerd met bloemen en andere items die naar het desbetreffende ontwerp verwees zoals hoge pumps en bekers en medailles. Het hele plaatje was adembenemend. Geen ontwerper die dit gaat overtreffen deze fashionweek. Het enige nadeel aan deze entourage was dat je door al het moois eromheen een beetje afgeleid werd van de ontwerpen zelf. Hoe goed je ook keek, je zag toch elke keer wel iets over het hoofd. Een bijzonder detail of een niet zo mooie afwerking. ( daar had Edwin soms iets beter zijn best op kunnen doen….)

Vooral de creaties aan het begin van de ‘route' ( meteen bij binnenkomst dus) waren mooi. Zo was er een donkergroene, wollen badpak  met ruches rondom de bikinilijn en met een print van bekers en medailles. Over het badpak droeg het model een  bijbehorende, lange kamerjas.  WOW!  Ook een plaatje was het model op de schommel. Heel romantisch en zoet schommelde zij de hele avond in een lange corsetjurk van handbeschilderde stof over een bedje van paars/witte bloemen. En fan was ik ook van een wollen trui met bloemenprint in paars,wit en groen met een hele grote strik rondom de nek en elastiek rondom de polsen. ( strikken zag je overigens in veel ontwerpen terugkomen)

Meer richting het einde werden de ontwerpen van Edwin wat meer theatraal.  Het waren eerder kostuums dan echte mode.  De meeste stukken waren desondanks toch nog wel draagbaar maar het contrast tussen de luchtige jurken in het begin en de zware minder modische ontwerpen aan het einde was groot. Wellicht iets te groot.  

Aan het einde van de route konden we nog enkele prachtige sieraden bewonderen die Edwin had gemaakt. Allemaal gemaakt van natuurlijke materialen uit Brazilië zoals kokosnoot, vissenhuid, zaden en er was zelfs een vegetarische, leer ogende tas gemaakt van rubberbomen.

 

Badpak v.a. €550, Jas v.a. €1500

Jurk v.a. €1900, Jasje v.a. €1200

Jurk: v.a. €3000

Jurk v.a. €1600

Jurk v.a. €6500

Jurk v.a. €4000

Cape v.a. €1900

Trui v.a. €600, Broek v.a. €450

Lees ook:UNIEKE COUTURE VAN LIEVELINGSBLOEMEN
Lees ook:EDWIN X SUPERGA
Lees ook:AIFW: Edwin Oudshoorn levert kritiek op de wegwerpmaatschappij
Lees ook:Bloemenshow bij Macy’s
Lees ook:Edwin Oudshoorn niet bij AIFW, wel in station en museum

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “AIFW: Edwin Oudshoorn brengt ode aan de Chrysant

  1. angelique

    Hoi Marieke, hier een tip van je collega van fitness.blog.nl: tijdens de ‘Brillant’ show zondag as is de eerste collectie te zien van Samir Amezian (label ‘Samore’). Hij vertaalt Arabische tradities naar deze tijd, heel bijzonder! C U @ AIFW, Angélique

      /   Reply  / 
  2. monique

    zet je de prijzen er nog bij?

      /   Reply  / 
  3. JessicaToups

    hi, thanks,The article was very well written, very helpful to me

      /   Reply  / 
  4. Arianabeer

    That was nice. Thank you for sharing this one.

      /   Reply  / 
  5. Nice Hedenice Teixeira

    Adorei esta reportagem ! Gostei das roupas e das bolsa de peixe Tilapia com alças de Jarina reversivel, Estilo e criaçao de Edwin Oudshoorn que Foi desenvolvida e fabricado aqui no Brasil por Nice Teixeira (modelista) em 2007. Eu fiquei muito feliz em poder realizar este trabalho para este estilista maravilhoso que tem um tremendo bom gosto!
    Beijos espero que goste!
    att Nice Teixeira

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>