The art of fashion: waar mode en kunst samen komen

De expositie ‘The Art of Fashion’ begint vanuit de mode, maar laat tegelijkertijd zien dat mode veel meer is dan kleding. Ontwerpers als Viktor & Rolf, Naomi Filmer en Hussein Chalayan lieten hun fantasie de vrije loop en ontwierpen de meest bijzondere projecten waarin mode en kunst samen komen.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam heeft altijd veel aandacht aan mode besteed en had al diverse belangrijke modestukken in haar bezit. Met de start van het nieuwe najaarsseizoen wilde het museum echter geen klassieke modetentoonstelling meer houden. ‘De tijd was rijp voor een andere insteek’, vertelt directeur van het museum, Sjarel Ex. ‘We wilden uitgaan van de imaginaire kant van mode.’ Gastconservator José Teunissen voegt hier bij de opening van de bijzondere mode-expositie ‘The Art of Fashion‘ aan toe: ‘Mode gaat over veel meer dan de juiste kleur of roklengte. Mode is bijvoorbeeld ook een reflectie van de tijd waarin we leven. Bovendien is mode de laatste vijftig jaar enorm veranderd. Mode en kunst beïnvloeden elkaar steeds meer: je ziet dat ontwerpers zich steeds vaker ontwikkelen in ongebonden zin – ze ontwerpen niet omdat een collectie afgerond moet worden, maar volgen hun fantasie. Juist die andere kant van mode willen we met onze expositie laten zien.’

Voor de expositie ’The Art of Fashion’, die  nog tot 10 januari 2010 in het Boijmans te zien is, werden vijf ontwerpers gevraagd hun ‘andere kant van mode’ te laten zien. Viktor & Rolf, Naomi Filmer, Hussein Chalayan, Walter van Beirendonck en Anna-Nicole Ziesche gingen daarbij allen te werk als kunstenaars. Ze lieten het principe van een draagbare collectie los en ontwierpen zeer uiteenlopende projecten. Van een volledig universum, dat vooruitblikt naar het jaar 2357 (Walter van Beirendonck) en een draaiende paspop in een aquarium (Hussein Chalayan) tot een film van een replica van een kinderkamer (Anna-Nicole Ziesche).

José Teunissen koos juist voor deze vijf ontwerpers omdat zij in hun eigen werk al bezig waren met het verleggen van grenzen en het opzoeken van het spanningsveld tussen kunst en mode. Viktor & Rolf zijn hier volgens haar meesters in. ‘Het model uit hun collectie voor de herfst en winter van 2007-2008, dat haar eigen geluid en licht bij zich draagt, is echt een iconisch item voor deze expositie. Met dergelijke ontwerpen lieten Viktor & Rolf al vroeg zien dat ze in staat waren kunst en mode samen te brengen.’

Het nieuwe ontwerp dat Viktor & Rolf voor de expositie bedachten, is een conceptuele geur. Als bezoeker ga je een volledig donkere ruimte in, waar een doordringende, geheimzinnige geur (denk aan appeltaart …) hangt. Voor deze geur, die Viktor & Rolf produceerden samen met L’Oréal, werden zelfs een aparte fles en een campagne bedacht. Het doel van de ontwerpers was hiermee het beeld van de sprookjesachtige modewereld te verstoren.

Naast de vijf nieuwe ontwerpen bestaat ‘The Art of Fashion’ uit modestukken die het museum al in haar bezit had. Ook heeft het museum een aantal items in bruikleen. In totaal bestaat de expositie uit nieuwe en bestaande werken van 25 internationale ontwerpers en kunstenaars. Het resultaat: een visuele ervaring die laat zien hoe de principes van mode vanzelf naar andere terreinen leiden.

Op de foto: Gastconservator José voor een iconisch ontwerp van Viktor & Rolf uit de expositie ‘The Art of Fashion’ (foto en tekst Tess van Daelen)

Lees ook:Viktor & Rolf openen sprookjeswereld
Lees ook:Mode volgens Jan,Jans en de kinderen
Lees ook:Viktor & Rolf komen met een sprookjesboek
Lees ook:De Kamers Van Piet Paris in Arnhem
Lees ook:Koningin Máxima opent ‘The Future of Fashion is Now’ in Shanghai

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>