AIFW openingssoiree: meisjesdromen op de catwalk bij Jan Taminiau

 

 

Gisteren was de openingssoiree van de AIFW met shows van Jan Taminiau en Jeroen van Tuyl, twee topontwerpers. Volgens mij heb ik mijn trouwjurk gevonden tijdens de show van Jan en mijn toekomstige husband mag best met een pak van Jeroen voor het altaar verschijnen…

 

Oke, ik ga nog lang,lang,lang niet trouwen! Maar mocht ik op het punt staan te gaan trouwen dan was ik misschien wel in een Jan Taminau getrouwd..of anders s'avonds in een van zijn waanzinnige cocktailjurken op het feest verschenen. Dit geeft denk ik wel aan hoe erg ik onder de indruk was van zijn collectie. Maar eerst even iets anders….

Corporate feestje

Ieder jaar wordt de showlocatie ( Westergasfabriek) omgetoverd tot een waar modepaleisje, maar dit jaar had de organisatie beter zijn best gedaan dan ooit tevoren.  Zowel de ‘ontvangst-tent' als de catwalkzaal hadden een ware metamorfose ondergaan. Het was allemaal een stuk ruimer opgezet. Erg fijn, zeker met de het zomerweer dat  ein-de-lijk door lijkt te zetten. Omdat het  gisteren dus de officiële openingsavond was hadden ze er een chique bedoeling van gemaakt. Of beter gezegd; hoofdsponsor Fortis had er een chique bedoeling van gemaakt. Was de fashion week voorheen behoorlijk studentikoos en laagdrempelig, dit keer was het nogal corporate feestje. De dresscode luidde black tie maar we weten allemaal; modeminnend Nederland trekt zich daar vaak niet zoveel van aan of geeft er zijn eigen draai aan. Hippe cocktailjurkjes en lange gebloemde zomerjurken vinden wij al snel voldoende. De tientallen genodigden van Fortis dachten daar anders over. Mannen in smoking en vrouwen in gala. We zagen zelfs kanten handschoentjes en een opzichtige azuurblauwe 1000 en 1 nacht jurk met te veel kant voorbij komen. Hmm, wij vroegen ons toch wel een beetje af waar het ‘normale' aifw-volk was gebleven. Het was een tikkie teveel van het goede. De meest toonaangevende modedetaillist van Nederland ( ik noem geen namen) weigerde zelfs om naar binnen te gaan. Zo verschrikkelijk vond zij het.  Owhja, nog meer gossip: een fotograaf zag dat er zelfs mensen geweigerd werden omdat ze zich niet aan de kledingvoorschriften hadden gehouden. Oeeh….

Show Jan Taminiau

Goed, terug naar de show. Jan Taminiau opende dus de avond en na alle kritieken van het afgelopen seizoen had hij toch iets goed te maken. Maar ik denk dat na gisterenavond niemand meer zal praten over de '20-keer-hetzelfde'  collectie.  De AW 08/09 collectie van Jan had als thema Passe-partout. Zoals een Passe-partout een schilderij duidelijker uit laat komen, koos Jan Taminiau er binnen deze collectie voor om door afkadering delen van het silhouet en details uit te lichten. De uiteindelijke collectie was een typische Taminiau collectie met veel romantiek, nostalgie en uiteraard Jan's handelsmerk: de postzakken!

In het eerste deel werd zijn pret-a-porter collectie getoond. Heel verfijnd, maar wel simpel. Zo zagen we veel liefelijke cocktailjurkjes van chiffon in beige met zilveren details, romantische off-white trenchcoats met strikken en veel volume en to-die-for jassen gemaakt van postzakken met een getailleerde band rondom het middel in de Nederlandse kleuren rood-wit-blauw.  Ja, zelfs zijn redelijk simpele pret-a-porter collectie was al een meisjesdroom.  En toen moesten zijn couture stukken nog komen….

Je kunt wel nagaan dat dit nog meer een feestje was. Ook hier was Jan's signatuur duidelijk zichtbaar. Hij combineerde de gevoeligheid van het oude met de frisheid van het nieuwe.  Geleefde, verweerde materialen zoals priestergewaden, postzakken, verfijnde weefsels en antieke zilveren kralen gingen moeiteloos samen met moderne materialen zoals chiffon, taft en grafische metaalachtige borduursels. Ik vind het gewaagd en knap van Jan om bijvoorbeeld een soort harnasachtige broek en top van zilverglazen kralen te combineren met een korset van antiek priestergewaad. Petje af! Het laatste stuk dat Jan de catwalk opstuurde kan nog wel eens doorgaan voor mijn toekomstige trouwjurk ( nouja, alleen om even duidelijk te maken hoe mooi ik hem vond). Het was een lange avondjurk met rondom de enkels heel veel tulle en daaroverheen een soort glanzen stolp van zijde chiffon die doorliep in een hele lange sleep.  Beeldschoon! (minus het gouden randje)

Om nog weer even terug te komen om op alle galajurken en smokings…na de show kon ik de dresscode toch wel iets meer waarderen.  Ik had er niet aan moeten denken om in mijn spijkerbroek naar al deze adembenemende sprookjesjurken te moeten kijken. En ik hoop voor Jan dat alle welvarende Fortis mensen eens een bezoekje brengen aan zijn atelier om één van zijn jurken te kopen. Dat heeft hij wel verdiend…

 

Lees ook:Jan Taminiau toont overweldigende collectie (AIFW)
Lees ook:Jan Taminiau toont couture collectie in Parijs
Lees ook:Italiaanse Vogue geinteresseerd in collectie Jan Taminiau (AIFW)
Lees ook:Project Catwalk: Ramiro moet zijn koffers pakken
Lees ook:Victoria Beckham’s ontwerpen eindelijk iets wijder (New York Fashion Week)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>