Spijkers & Spijkers

De namen Riet en Truus Spijkers doen je vast niet direct denken aan grote fashion designers. Nou schijn bedriegt, want deze tweelingzusjes zijn het namelijk wel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van Spijkers & spijkers gehoord had. Totdat mijn (modebewuste?!) vader mij opeens op deze twee dames attendeerde. Zo heeft Brabant Victor en Rolf, in Twente hebben wij Riet en Truus Spijkers. Wie had dat ooit van Twente gedacht!


In 1996 zetten zij samen hun eigen label op. Door hun zelfde denkwijze vullen Truus en Riet elkaar perfect aan en dat maakt van hen een sterk modeduo met eigenzinnige ontwerp- perspectieven. Gelijk in het jaar van hun oprichting namen ze met hun eerste collectie deel aan het Festival des Arts de la Mode in Hyères.

Hun werk bestaat gedeeltelijke uit Art-Deco en Modernistische stijlen van de jaren ’20, een tijdperk van grote veranderingen binnen kunst, mode, dans en sociale verhoudingen. De eerste stappen richting vrouwenemancipatie werden gemaakt tijdens deze periode, waarin de ideeën en beelden over de ideale vrouw begonnen te veranderen. Het Modernistische aspect, ‘vorm volgt functie’, is een principiële richtlijn in het ontwerpproces van Spijkers & Spijkers, die een visuele symbiose creëert. Decoratie heeft voor hun altijd een functioneel element, of definieert de vorm van het kledingstuk. Aan de andere kant wordt het functionele aspect van het kledingstuk decoratief gebruikt.

In 2000 volgden Truus en Riet de masteropleiding Fashion Institute Arnhem en toonden hun collectie ‘Girlfriend’ aan de internationale modepers in Parijs. Inmiddels is Spijkers & Spijkers een mateloos populair label in Japan, en verbonden aan persbureaus en distributiecentra in Parijs, Londen, Tokio en New York. Hun ontwerpen zijn geëxposeerd in Palais de Tokyo en Le Printemps in Parijs, en gepubliceerd in i-D Magazine, Spoon, ELLE, Tank en Duitse VOGUE. Helaas zijn ze in Nederland nog niet echt doorgebroken. Volgens Elsevier mist Spijkers & Spijkers daadkracht. De helft van het woord modeshow bestaat niet voor niets uit ‘show’. En juist op dat gebied weten de zusjes Spijkers niet hard toe te slaan: geen hype, geen toeloop, geen overrompelend modegevoel en geen theater. Aldus Elsevier. Gelukkig besteed Elle wel aandacht aan deze Twentse dames. 4 jaar geleden was dit tijdschrift een van de eerste die de dames interviewden, en ook deze maand staan Truus & Riet weer in het blad. Nu de rest van Nederland nog… Ik ben in ieder geval al fan!

Lees ook:Spijkers en Spijkers lanceert eigen online webshop
Lees ook:SIS by Spijkers en Spijkers toont circus collectie tijdens Amsterdam Fashion Week
Lees ook:Spijkers en Spijkers ontwerpt brillencollectie
Lees ook:Modetentoonstelling: 10 jaar Spijkers en Spijkers
Lees ook:Spijkers en Spijkers ontwerpen exclusieve tas voor Margriet

1 Reacties // Reageer

One thought on “Spijkers & Spijkers

  1. ------

    Hun komen uit Bruchterveld. :D

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>