5 tips om je milieubewust te kleden

ecologische_voetafdrukHet milieubewustzijn groeit binnen de maatschappij. Op alle lagen en segmenten van de samenleving. En dat is positief; als we allemaal onze ecologische voetafdruk ook maar een klein beetje verkleinen, zijn de winsten voor het milieu enorm. En hoe verklein je je ecologische voetafdruk als fashionfreak? Juist, door je garderobe wat milieubewuster te maken. Hieronder vijf tips hoe je dat doet:

1. Let op stoffen en materialen die je gebruik

Weet jij wat beter is? Bamboekleding, ecologisch wol of bio-katoen? Op de website Made-by.org, een stichting die toeziet op verduurzaming van de modeindustrie, vind je welke stoffen verantwoord zijn en waarom. Je zal zien dat bijvoorbeeld bamboeviscose niet heel veel beter is dan conventionele wol- en katoensoorten. Koop jij dus kleding van bamboe uit milieuoverwegingen? Heroverweeg dit dan!

2. Let op de samenstelling van de materialen

Koop bij voorkeur kleding die van slechts één materiaal is gemaakt. Deze kleding is beter te recyclen. Recyclen verlengt de levensduur van kledingstoffen en dat is vanzelfsprekend gunstig voor het milieu.

3. Shop in je eigen kledingkast!

Gemiddeld hebben we in Nederland héél veel kleding in onze garderobekast liggen. Zoveel dat we vaak zelf niet meer weten wat we hebben. Probeer daarom eens per twee maanden nieuwe kledingcombinaties te maken en oude kledingstukken toe te passen op nieuwe outfits. Alles wat je niet weggooit en hergebruikt, hoeft immers ook niet opnieuw te worden gekocht én geproduceerd.

4. Koop of lever kleding van/aan de kringloopwinkel

Veel kleding over? Geef het, als het nog in goede staat is, aan de kringloopwinkel. Ook hier geldt: kleding een nieuwe ronde geven is altijd gunstig voor het milieu, omdat de gemiddelde levensduur van kleding ook de behoefte aan nieuwe kleding bepaalt.

5. Kijk naar kwaliteit, niet kwantiteit

In de huidige consumptiemaatschappij hebben we allemaal 20 jeans en 15 t-shirts. Totaal overbodig! Wil je het milieu écht een handje helpen? Koop dan gewoon minder kleding. Vooral de productie van jeans is erg milieubelastend, dus al koop je maar één of twee jeans per jaar minder; als we dit allemaal doen is de besparing voor het milieu enorm!

Geen reacties // Reageer