Te weinig donkere modellen? Harper’s Bazaar reageert op het zwarte modellen-debat

HBZ17006-coverKLEINDe Nederlandse editie van Harper’s Bazaar neemt de vraag naar meer donkere modellen op modebladen serieus en reageert luid en duidelijk. Op de kaft van Bazaar juni, die vandaag verschijnt, staan maar liefst vijf donkere modellen: Lameka Fox, Grace mahary, Ajak Deng, Jourdana Phillips en Nykhor Paul.

Hoofdredacteur Cécile Narinx koos voor deze cover naar aanleiding van de felle discussie over een tekort aan zwarte (rol)modellen op en in modebladen die eind maart losbarstte in kranten en op social media. Aan de talkshowtafel van Pauw ging Narinx begin april in gesprek met model Jessica Gyasi en journaliste/activiste Janice Deul. Beide dames lieten weten dat de blanke en getinte modellen die afgelopen drie jaar op de cover van Bazaar stonden in hun ogen veel te licht waren. In haar editorial schrijft Narinx: ‘Aangezien ik niet weet hoe het is om nooit iemand met dezelfde huidkleur op een cover te zien, moeten we het aannemen van vrouwen als Jessica en Janice. Het is goed en dapper dat ze zich uitspreken, en het lijkt me niet meer dan logisch dat wij bladenmakers luisteren (…) en van diversiteit een thema maken. Door bij bureaus actief te vragen naar donkere vrouwen, maar ook naar modellen met flaporen, rimpels, ronde vormen, sproeten, grijs haar, whatever – want diversiteit gaat verder dan huidkleur.’

Dat voor Bazaar diversiteit al langer een thema is en het blad verder kijkt dan jonge, blanke, perfecte lichamen bewijzen eerdere edities. Op en in het januarinummer stond bijvoorbeeld paratlete Marlou van Rhijn, op en in het aprilnummer de 48-jarige Christy Turlington mét rimpels en op en in het meinummer de 79-jarige Jane Fonda. Voor de toekomst blijven diversiteit en inclusiviteit hot topics in Bazaar.

Het juninummer van Harper’s Bazaar is vanaf 9 mei verkrijgbaar in de winkel en via MyMagazines.nl

Lees ook:Harper’s Bazaar maakt meest diverse september issue ooit
Lees ook:MARLOU VAN RHIJN IS BAZAARS NATIONAL WOMAN OF THE YEAR
Lees ook:Miranda Kerr in bondage pakjes voor Harper’s Bazaar
Lees ook:Jessica Joyce in New York is sprookje dat realiteit wordt
Lees ook:Harper’s Bazaars Cecile ontwerpt tas met Fred de la Bretoniere

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>