Mannelijk plus-size model zeldzaam in fashionindustrie

Dat de modewereld vrouwelijke plus-size modellen inmiddels omarmt, mag duidelijk zijn. Bekende fashionmerken als H&M en Esprit schakelen regelmatig volslanke vrouwelijke modellen in voor hun campagnes. Over mannelijke plus-size modellen wordt daarentegen nauwelijks gerept. En dat terwijl het een feit is dat ook mannen in gewicht toenemen.

Volgens cijfers van het CBS kampt meer dan 50% van de Nederlandse mannen met overgewicht. Desondanks is er in de fashionindustrie geen volle man te bekennen. Een vreemde ontwikkeling, vinden Evelien Nederhoed en Mieke Wouters, oprichters van Beautyfreelancer.nl, een online marktplaats waar onder meer freelance modellen, fotografen en (stem)acteurs opdrachten kunnen vinden. ‘De gemiddelde borstomtrek van mannelijke mannequins is sinds de jaren ’70 geslonken van 107 cm naar 89 cm anno nu, de tailleomtrek is zelfs gedaald van 84 cm naar 69 cm. Dat is bijna dezelfde tailleomtrek als van een vrouwelijk fashionmodel wordt geëist. Deze ontwikkeling staat volgens ons dan ook haaks op de realiteit. Niet alleen zijn we de afgelopen jaren veel langer geworden, ook het percentage mensen met een maatje meer neemt jaarlijks nog steeds toe.’

Mannelijk modellen steeds dunner
In de media zijn voornamelijk twee type mannelijke modellen te zien. Enerzijds jongensachtige, skinny modellen, anderzijds afgetrainde, gespierde mannelijke fitnessmodellen. Het mannelijke plus-size model is echter haast nergens te vinden. ‘Een van de eerste mannelijke plus-size modellen die de mode-industrie moet gaan veranderen is de Australische James Aitken. Met een lengte van 1.83 m en een taille van 110 cm representeert hij de doorsnee man.’ In de mode-industrie worden mensen langzaamaan wakker, merken ook Nederhoed en Wouters. ‘Consumenten, zowel mannen als vrouwen, willen lichamen en modellen zien waarmee zij zich kunnen identificeren. Dit zien we gelukkig al meer en meer terug in tv-commercials. De fashionindustrie loopt echter nog hopeloos achter. Uiteindelijk zou het mooi zijn als de term ‘plus-size’ overbodig wordt.’

Lees ook:Plus-size modellen op cover Italiaanse Vogue
Lees ook:Plus-size winnares America’s Next Top Model uit de kleren
Lees ook:Plus-Size Only modeshow tijdens New York Fashion Week
Lees ook:Crystal Renn over Karl Lagerfeld en haar slankere lichaam
Lees ook:Plus-size modellen centraal in nieuwe seizoen America’s Next Top Model

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>