Eva Hoeke stapt op bij Jackie na Niggabitch incident

Eva Hoeke heeft vandaag bekend gemaakt per direct te zullen stoppen met haar werkzaamheden als hoofdredacteur van tijdschrift Jackie. Haar ontslag is het gevolg van een publicatierel rond Rihanna eerder deze week.

Modeblad Jackie plaatste in haar decembereditie een kort item over Rihanna met als kop ‘Niggabitch‘. Nadat allereerst een fikse rel ontstond op Twitter en in de landelijke media, bereikte het nieuws ook Rihanna zelf. De zangeres reageerde woest op het stukje en schreef:

“I hope u can read english, because your magazine is a poor representation of the evolution of human rights! I find you disrespectful, and rather desperate!! You ran out of legit, civilized information to print! There are 1000′s of Dutch girls who would love to be recognized for their contributions to your country, you could have given them an article. Instead, u paid to print one degrading an entire race! That’s your contribution to this world! To encourage segregation, to mislead the future leaders to act in the past! You put two words together, with the intent of abasement, that made no sense…”NIGGA BITCH”?!….Well with all respect, on behalf of my race, here are my two words for you…FUCK YOU!!!”

Hoofdredacteur Eva Hoeke reageerde daar vanmiddag weer op met de bekendmaking van haar ontslag. “Na mij acht jaar lang met ziel en zaligheid te hebben ingezet voor Jackie, besef ik dat genoemde fouten – weliswaar niet kwaad bedoeld – reden zijn voor vertrek”, meldde ze.

 

Lees ook:Bastiaan van Schaik is nieuwe hoofdredacteur Jackie
Lees ook:Bastiaan van Schaik weg bij Jackie
Lees ook:Suzanne Arbied nieuwe hoofdredacteur vrouwenglossy Jackie
Lees ook:Jackie magazine viert 50ste editie met Bastiaan van Schaik als nieuwe hoofdredacteur
Lees ook:Jackie Magazine viert tienjarig jubileum

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Eva Hoeke stapt op bij Jackie na Niggabitch incident

 1. Desni

  Dat woord “Niggabitch” is echt erg als kop, maar het artikel zelf vind ik nog veel erger. En dat glipt dan door je vingers als hoofdredacteur? Nou, sorry hoor, maar dan lieg je. Dit artikel zie je toch niet over het hoofd als de eindverantwoordelijke van een bekend tijdschrift. Echt erg dat die dame de schuld ook nog wil afschuiven. Die auteur zijn manier van schrijven getuigd echt van geen enkele smaak, zo minderwaardig, ordinair en respectloos als dit artikel is geschreven, maar de hoofdredacteur had dit moeten tackelen. Geheel terecht de reactie van Rihanna en geheel terecht dat de hoofdredacteur is opgestapt. Totaal onacceptabel wat Jackie hier heeft gepubliceerd!!!!! Hoe dom kun je zijn in deze wereld van social media.

    /   Reply  / 
 2. Audrey

  Artikel klopt voor geen meter. Rihanna komt uit Barbados – heeft geen street cred – als Rihanna’s ass volgens Eva Hoeke “ghetto” is, dan is de hare rijp voor het bejaardentehuis? Want dat is geen ghetto – geen gouden keeltje (maar dat is mijn mening!) – “no shizzle”??? hoe oud is Eva Hoeke? 60plusser? welk blad gebruikt dat nu nog – Rihanna is 23 en net zoals vele vrouwelijke artiesten verkoopt zij wat je al jaren op tv ziet – Rihanna heeft geen koters en als ze die had, zaten die zeker niet op een creche.
  Het is zo jammer als “redacteuren” artikelen schrijven waar ze geen weet van hebben, omdat ze te oud……. zijn.
  Goed dat Eva Hoeke opstapt – wie weet wordt Jackie’s website ook ietwat minder grijs!

    /   Reply  / 
 3. EG

  Het woord Nigga is afgeleid van het spaanse/portugese woord negro waarmee vroeger slaven werden aangeduid. Ik weet niet van jullie maar volgens mij zijn ‘echte’ Nederlanders nooit slaven geweest of afstammelingen van slaven geweest. Omdat het nu straattaal is moet het dus maar ‘gewoon’ zijn om dit te kunnen printen in een magazine. Ik denk het toch niet. De lichamelijke slavernij is al tientallen jaren afgeschaft maar door deze print blijkt maar weer dat de slavernij en de daarbij behorende beperkingen als gewoon worden beschouwt. Ik ben er niet rouwig om dat Eva Hoeke ontslag heeft genomen. Als hoofdredacteur had ze moeten weten dat wat ‘gewoon’ is in straattaal niet gelijk betekent dat het correct is!

    /   Reply  / 
 4. MB

  “The N-word” ligt in Amerika nog steeds heel gevoelig. Het wordt sowieso niet getolereerd als blanke mensen dit woord gebruiken. De gevoeligheid voor dit woord komt inderdaad voort uit de geschiedenis van de zwarte mensen in Amerika, maar omdat velen van hen nog steeds worden achtergesteld is het nog zeer actueel. Het hangt er vanaf wie het woord gebruikt en in welke context het wordt gebruikt. Stom dat “Jackie” dit niet wist! Een heel grote blunder!

    /   Reply  / 
 5. MW

  Het is inderdaad niet echt een slimme zet dit artikel en ik kan me voor stellen dat het voor veel mensen pijnlijk is maar dit moet ik toch even kwijt : Als het N woord zoveel rumoer op brengt waarom hoor je dit woord dan in bijna iedere rap voorbij komen….of gaat het om het feit dat een blank persoon dit heeft gezegd!!! naar mijn mening moet het woord gewoon helemaal niet gebruikt worden…. Ik heb nu 2 jaar een abbo op Jackie en dit is de eerste keer dat er zo`n ophef is over een artikel.. Eva ik heb altijd erg genoten van al jou voorwoorden in het blad en vind het erg jammer maar begrijpelijk dat je ermee stopt! succes. xoxoxo

    /   Reply  / 
  1. Lulu

   Kijk en precies om dit zinnetje: ”Als het N woord zoveel rumoer op brengt waarom hoor je dit woord dan in bijna iedere rap voorbij komen….of gaat het om het feit dat een blank persoon dit heeft gezegd!!!” is het goed dat er ophef bestaat. Tuurlijk heeft het extra lading als een blank persoon een donker persoon ”neger of niggah” noemt juist omdat die term door de blanken werd gebruikt als denigrerend en dat rappers het in hun liedjes gebruiken is een heel ander verhaal. Als een brabander door een andere brabander ”vieze brabo” genoemd word vind hij het zeer wss minder lullig klinken dan wanneer een Fries het zegt. Het feit blijft gewoon dat Eva Hoeks een poor excuse voor een redacteur is en een grove fout heeft gemaakt door dit artikel met die term te plaatsen.

     /   Reply  / 
   1. MW

    Het ding blijft dat het woord gewoon heel erg beladen is en dus beter helemaal niet gebruikt kan worden. dat is wat ik juist met dat ene zinnetje wilde zeggen. want op die manier blijft het woord namelijk bestaan en krijgt het dit soort staartjes… Kijk bijvoorbeeld naar Oprah die is ook zwaar tegen.! Ik begrijp ook echt wel dat het misschien minder hard aankomt maar als het zo makkelijk gezgegd word kan het soms zijn dat sommige mensen het “kwaad” er niet van in zien. Of dit in Eva haar geval ook zo was betwijfel ik, dat ze er spijt van heeft weet ik bijna wel zeker.

      /   Reply  / 
 6. Dennis

  Hier een Twitter reconstructie van de val van de hoofdredactrice: http://bit.ly/rBruzG

    /   Reply  / 
 7. G

  Ik hoop dat ze alleen om het bedrijf niet te schaden is opgestapt, niet omdat ze zelf er van baalt. Waar bemoei ik me mee, ik ben weg, doeg.

    /   Reply  / 
 8. june

  terecht ontslag.het hele artikel getuigt van ontzettende domheid. leuk dat Jackie haar doelgroep wil bereiken en ze daarbij ook schijnbaar als leeghoofdig ziet. een triest voorbeeld van hoe t gesteld is met de Nederlandse journalistiek, taal klakkeloos overnemen in de poging ‘cool’ te zijn. niet weten dat een dergelijk woord neerbuigend bedoeld is, denken dat t ‘acceptabel’ is beschamend. je verheerlijkt ook niet heel groot ‘hoer’ in print omdat 1 of andere rapper dat weleens uit. je zou denken dat een journalist de gevoeligheid omtrent woorden kent in de context van slavernij en geschiedenis in het algemeen. als je straattaal niet begrijpt gebruik het dan ook niet.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>