Prinsjesdag 2009: grote crisis, grote hoeden?

Is er een relatie tussen de omvang van de economische crisis in ons land en de omvang van de hoeden waarmee Kamerleden op Prinsjesdag verschijnen? Het lijkt er wel op, want de sombere boodschap die de koningin tijdens de troonrede uitsprak, werd gevolgd door politici met flinke hoofddeksels.

Twee handschoenen die in elkaar grijpen, met rond de polsen een lint met de Surinaamse en Nederlandse vlag. PvdA-Kamerlid Chantal Gill’ard draagt dit jaar ongetwijfeld een van de meest opvallende hoedjes van Prinsjesdag. Eigenlijk verslaat alleen de koningin herself haar. De brede, paarsrode hoed van de majesteit is dan weliswaar politiek neutraal, maar qua omvang echt een slagje groter dan het hoofddeksel van Chantal Gill’ard.

Misschien komt het doordat de troonrede, ondanks de sombere sfeer die de Miljoenennota omgeeft, in het teken van herstel stond. Maar de hoeden waarmee parlementariërs dit jaar de troonrede aanhoorden, waren opvallend groot. CDA-Kamerlid Antoinette Vietch droeg een wit gevaarte dat tot ver op haar rug reikte en de ogen van CDA-Kamerlid Corien Jonker zaten bijna verscholen achter de enorme oranje strik op haar herenhoedje. Bij CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier zat de hoedomvang juist in de hoogte: haar hoofddeksel nam zeker het zicht weg van haar achterburen in de Ridderzaal.

Is er sprake van een verband tussen de omvang van de economische crisis en de grotehoedentrend van de hoedenparade tijdens Prinsjesdag? Het zou me niet verbazen. Want er is toch ook wetenschappelijk bewijs dat de roklengte korter wordt naarmate de economische voorspoed afneemt?

Ben je nog aan het lezen? Ik hoop het wel. Het NOS Journaal heeft dit jaar namelijk nadrukkelijk géén item over de hoedjesparade op Prinsjesdag tijdens de uitzending van acht uur. Uit kijkcijferonderzoek is gebleken dat kijkers onmiddellijk wegzappen als de hoedjes in beeld komen…

Lees ook:Iedere dag in een klokhoedje
Lees ook:T-shirts tegen de crisis
Lees ook:Hippe hoeden van Madé
Lees ook:Philip Treacy ontwerpt voor Nederlandse Kwekers
Lees ook:Fashion talk: Mode is niet bang voor de recessie

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Prinsjesdag 2009: grote crisis, grote hoeden?

 1. anja

  Ik zou dolgraag alle hoedjes willen zien. Ik heb de uitzending gemist en gehoopt op het journaal, helaas geen hoedjes. Ik hoop dat de krant morgen wat hoedjes laat zien.

    /   Reply  / 
  1. HatsOlnine

   Mocht je ondertss reeds een link ontvangen hebben laat me zeker weten, share it! Ben ook op zoek naar hoeden nieuwtjes.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>