Modestyling kan je leren

Fashionista’s die modestylist willen worden, kunnen sinds kort terecht bij Another Academy. Fashion.blog.nl vroeg oprichtster Patricia Giesbers hoe ze haar cursisten de kunst van unieke modestyling leert.

‘Toen ik nog een klein meisje was, organiseerde ik voor mijn Barbies regelmatig spetterende modeshows. De voorbereiding was voor mij altijd belangrijker dan de uitvoering. Ik regelde alles: een modethema, muziek en natuurlijk de line-up van de modellen. Later organiseerde ik modeshows met vriendinnen. Menig vriendin is de catwalk over gegaan tijdens een schooluitvoering in een door mij gecreëerde outfit van vuilniszakken’, vertelt Patricia Giesbers, eigenaresse en docente van Another Academy, over haar passie voor styling. Haar academie biedt sinds maart 2009 deeltijdcursussen modestyling, waar cursisten de kneepjes van het vak leren en werken aan een portfolio.

‘Ik merkte dat in het huidige aanbod van opleidingen en cursussen modestyling de opbouw van een portfolio een ondergeschoven kindje was. Dat is raar, want als modestylist genereer je alleen werk door je portfolio te presenteren aan klanten,’ verklaart Patricia Giesbers de oprichting van Another Academy. ‘Tijdens de vijftien weken durende modecursus maken de cursisten drie keer een modeserie van minimaal vier pagina’s. Dit doen we met behulp van het creatieve platform dat ik heb opgericht met de make-upcursisten van House Of Orange en Mogeen. Hierdoor is het mogelijk voor de studenten om direct met mensen te werken die dezelfde ambitie en passie voor mode hebben.’ Ook zijn er verschillende modefotografen en gerenommeerde modellenbureaus bij Another Academy betrokken. ‘Hierdoor zien de shoots van de cursisten er professioneel uit en kunnen ze hun cursuswerk ook goed voor hun portfolio gebruiken.’

Wat komt er van de cursisten van de opleiding van Another Academy terecht? ‘Je wordt opgeleidt als allround stylist: alle aspecten van het vak modestyling worden behandeld. Denk aan het stylen van een tv reclame, modeshows en kleden van mensen die geen maat 34 hebben. Door alle aspecten van het stylingvak goed te ontwikkelen, kan je later als stylist het meeste werk genereren.’

Na de opleiding kan een cursist niet op de bank bij de telefoon gaan zitten, wachtend op werk. Om succesvol modestylist te worden, heb je ervaring en contacten nodig en moet je onderaan de ladder beginnen, waarschuwt Giesbers. ‘Om de kans te vergroten om wel snel aan de slag te gaan, verzorg ik ook stageplaatsen of assistentieplaatsen. Inmiddels hebben cursisten al geassisteerd bij modestylisten Venus Waterman, Roel Schagen en Renske van der Ploeg en werkten ze voor de Amsterdam Fashion Week tijdens de shows van Daryl van Wouw en Super Trash.’

Voor alle stylisten is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste trends en nieuwste ontwikkelingen, legt Giesbers uit. ‘Als stylist is het heel belangrijk dat je de trends hebt gesignaleerd voordat het gewone volk ze heeft ontdekt. Als een trend op het punt staat om door te breken bij de consument, ben je als stylist al bezig met het ontdekken van een nieuwe trend. Ik gebruik hier meerdere bronnen voor, maar Style.com is wel de belangrijkste. Ook kijk ik naar de ontwikkelingen van de economie en de samenleving, want die zijn vaak een afspiegeling van hoe de mode eruit gaat zien het volgende seizoen. Ik denk bijvoorbeeld dat de mode in de zomer van 2010 door de recessie minimalistisch en minder weldadig wordt als de wintercollecties van dit jaar.’ Zelf laat ze zich vooral inspireren door veel naar de verschillende couturecollecties te kijken. ‘Dit voer ik door in het lesplan: de cursisten zijn continu bezig met het signaleren van trends en het bedenken van concepten die geïnspireerd zijn op de internationale collecties. Zo leren ze om als stylist altijd up to date te zijn in de snel veranderende modewereld.’

Op 23 augustus 2009 begint voor de derde keer een cursus modestyling aan Another Academy. Patricia Giesbers geeft nu alvast een tip voor iedereen die nadenkt of droomt over het vak. ‘Wil je een baan in de mode, zorg dan dat je 24 uur per dag mode ademt. Houd je ogen open voor inspiratie, want die kan overal vandaan komen! Van een prachtig schilderij dat je bent tegen gekomen tot een persoon op straat die de meeste vreemde stijlen met elkaar heeft gecombineerd.’

Op de foto: Patricia Giesbers (foto Wendelien Daan)

Lees ook:Bastiaan van Schaik gaat lesgeven
Lees ook:Zo werkt een Stylist – H&M filmpje
Lees ook:Styliste Danie Bles begint eigen Style School
Lees ook:Danie Bles lanceert eigen Style Guide
Lees ook:Patricia van der Vliet speelt voor tweelingzusje

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Modestyling kan je leren

 1. joos

  en, ga je ook die cursus van Another Academy doen?lijkt me wel wat voor jou – alleen heb je dan misschien nergens anders meer tijd voor….. groetjes

    /   Reply  / 
  1. Shaida den Hartog

   Mode is mijn lust en mijn leven,ik ben in mijn prive leven altijd met de mode bezig, en wil daar eigenlijk ook met andere mensen mee delen. Als klein meisje was ik al met de mode bezig. Wij hadden het niet zo breed thuis, maar wist met weinig geld ook goed te kleden. Ik krijg altijd zo veel complimenten hoe ik dat toch altijd doe. Ik wil zo graag een opleiding volgen om de dingen te leren wat ik nog niet ken en kan, zodat ik andere ook kan helpen. Ik heb er zo een zin in. Ik weet één ding zeker, ik wil zo graag als modestyliste verder. Met de vriendelijke groeten Shaida.

     /   Reply  / 
   1. D

    Ik ben erg benieuwd of je inmiddels modestyliste bent geworden Shaida. Kun je me dat vertellen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>