Column: Mannen en modemissers

Hebben mannen iets opgestoken van fashionista’s zoals David Beckham en George Clooney? Fashion.blog.nl signaleert een voortdurende stroom aan modemissers bij mannelijk Nederland.

‘Als modeblogger heb ik natuurlijk een verwrongen beeld van de werkelijkheid. Mijn vakidiotie leidt ertoe dat ik modemissers feilloos in het vizier krijg en op dagelijkse basis wordt geconfronteerd met onvergeeflijke fashion no-no’s. Maar zelfs zónder zo’n kritische blik is duidelijk dat Nederlandse mannen het op modegebied nogal bont maken.

Toen ik mijn (inmiddels) echtgenoot ontmoette, droeg hij een bordeauxrood pak – met schoenen, sokken en overhemd in dezelfde kleur. Als het enigszins mogelijk was geweest, had hij ongetwijfeld ook horloge, wanten en stropdas in bijpassende roodtint gedragen.

Ik denk dat het voor mij pleit, dat ik deze bordeauxrode schim niet onverbiddelijk een afspraakje heb geweigerd. En ik geef mezelf dan ook een schouderklopje dat ik me aan een huwelijk heb gewaagd met iemand die ook nog eens een kast vol boswachtersgroene pakken bleek te bezitten.

Ook buitenshuis verbaas ik me – bijna dagelijks – om de modeflaters die de gemiddelde Nederlandse man begaat. Mannen mogen graag klagen over vrouwen met onflatteuze leggings, plateauzolen of tunieken. Maar wat moeten wij wel niet met Schotse rokken (Marc Jacobs verschijnt er zonder ironie op straat mee), stropdassen met Donald Duck of de rode broeken waarmee het Gooise matras is gekleurd?

Het is ronduit verbijsterend dat de Nederlandse man kennelijk niets heeft opgestoken van lichtende voorbeelden zoals George Clooney (tikje traditioneel, maar altijd goed in het pak) of David Beckham (niet meer zo spannend als vroeger, maar nog steeds een van de bestgeklede mannen ter wereld). Terwijl dit soort stijliconen al decennialang tot vervelens toe op tv en in de bladen te zien is, slaagt the man on the street er nog steeds in om in zwart pak met bruine schoenen op kantoor te verschijnen, of het overhemd zo ver open te knopen dat het witte t-shirt eronder zichtbaar wordt. Over de alom bekende witte sokken heb ik het nog niet eens.

Als je eens goed gaat nadenken over alle fashion no-no’s waarmee vrouwelijk Nederland door de andere sekse geconfronteerd wordt, dan zou de moed je bijna in de schoenen zinken. Kan minister Ter Horst niet met spoed investeren in een landelijk opererende modepolitie? En zijn mannen die roze ondergoed, sneakers onder een gestreept pak of denim microshorts dragen eigenlijk nog wel te redden?

Ik heb goed nieuws: mannenmode is geen verloren zaak. Mijn echtgenoot is daar het hoopgevende bewijs van. In zijn walk-in closet hangen nu alleen nog maar subtiel getinte overhemden van Hugo Boss, kekke jacks met (nep-)bontkraag van Armani en o zo klassieke Falkesokken. En het mooiste vind ik: er is geen bordeauxrood meer te bekennen.’

Lynsey Dubbeld

Op de foto: Bruinroze ondergoed van Bikkembergs Underwear

Lees ook:De witte sok is terug – normcore trend
Lees ook:De man en zijn ondergoed….
Lees ook:Viktor & Rolf tonen collectie gebaseerd op het witte overhemd
Lees ook:Kleren maken de man?
Lees ook:De kenmerken van je favoriete overhemd

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Column: Mannen en modemissers

 1. Mannenstyle

  Beste Lynsey,

  Je hebt helemaal gelijk! Misschien kunnen we er samen wat aan doen en een viral uitzetten met de stereotype voorbeelden van mannen zonder stijl?

    /   Reply  / 
 2. Lynsey

  @Mannenstyle: een viral met voorbeelden van stijloze mannen klinkt wel heel eng! Ik schrijf iedere week over modemissers (zie http://fashion.blog.nl/mode-of-misser), maar daar komen mannen eigenlijk niet zo vaak voorbij.

    /   Reply  / 
 3. Benjamin

  Dat de echtgenoot van een modeblogster “kekke jacks met (nep-)bontkraag van Armani” draagt is opmerkelijk. Vals bont op de kraag is voor übernichten (ik mag dat zeggen, ik ben zelf homo) en allochtone tieners.

    /   Reply  / 
 4. Lydia

  Wow! Lekker boeiend zeg! Gelukkig woon ik in een huis met nog 4 gezinsleden die dragen wat ze willen. Waarom? Omdat het fijn zit en bij hun past. Is het mooi? Nee, niet altijd maar godzijdank zijn we niet voor het mooi geboren. En kunnen sterke persoonlijkheden dragen wat ze willen.
  Suc6 met uw oppervlakkige leven.

    /   Reply  / 
 5. Lynsey

  @Benjamin: Ik vind écht bont op de kraag écht niet kunnen! Homo of niet.

    /   Reply  / 
 6. Lynsey

  @Lydia: Als je je druk maken over mode oppervlakkig vindt, zit je volgens mij op de verkeerde site…

    /   Reply  / 
 7. Lydia

  Haha! Wel kritiek geven maar niet kunnen ontvangen! mooi!

    /   Reply  / 
 8. Benjamin

  Je hebt gelijk Lynsey, ook voor homo’s en allochtone tieners kan het niet. Ik schreef het om een punt te maken dat het fout is.

    /   Reply  / 
 9. Mannenstyle

  @ Lynsey,

  Misschien een paradox van modemissers en van hoe het wel moet….

  Zou je niet een keer een blog kunnen schrijven over de opkomst van mannen die online shoppen?

  Laatst ben ik zelf begonnen met http://www.mannestijl.com! Hier kunnen mannen alle nieuwe en al bestaande fashionshops vinden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>