Column: Ecodummy

Is ecomode iets voor de sneue kinderen van ouders met geitenwollen sokken en peopbruine piektruien? Sacha de Rooij, columniste van Fashion.blog.nl, zet haar vooroordelen opzij en ziet opeens de voordelen van truien in moddertinten.

‘Ecomode heb ik lang geassocieerd met poepbruine piektruien en oversized tunieken. En sneue kinderen met plakkend slierthaar op bleke koppies. Met de Dag van de Duurzaamheid in het verschiet, besloot ik mijn vooroordelen eens te toetsen aan de werkelijkheid.

Ecomode voor kinderen blijkt booming. Waarom wist ik dit niet?! Omdat – en dit bedoel ik als een compliment – je vaak niet direct ziet dat je met een ecobrand van doen hebt. Niks hobbezakken in sperziebonengroen of stopverfbeige – de ecobrands van nu grossieren in hippe modelletjes met dessins in heldere kleuren.

Als je je erin verdiept, blijken de duurzame merken vaak zelfs opvallend leuke collecties te voeren. Neem het Zweedse merk DUNS. Zij maken boxpakjes, shirtjes en jurkjes met radijsjes, worteltjes en lieveheersbeestjes erop. Of een hele groentetuin. Ideaal voor stadskinderen die denken dat melk uit de fabriek komt en aardappelen als frieten aan de bomen groeien.

Mijn eerste vooroordelen zijn ontkracht. Maar hoe zit het met de materialen? Staat ecomode voor kids garant voor jeuk en rode vlekken? Je raadt het al: neeheehee. Pieken is voorgoed verleden tijd. Organische kleertjes worden vaak gemaakt van huidvriendelijk bio-katoen of zijdezachte bamboevezels. Duurzaam is dus zo gek nog niet, concludeer ik. En dan heb ik het nog niet eens over goede werkomstandigheden en faire vergoedingen.

Ook heel duurzaam is het rouleren van kinderkleertjes. Niet alleen leuk maar ook erg goedkoop. Laatst kreeg ik van mijn schoonzusje een stapel rompertjes van Petit Bateau. Maandenlang gedragen, maar nog zo goed als nieuw. Na een week zag de stapel er een stuk…eh… kleurrijker uit. Hoe komt het toch dat bij mijn dochter de Olvaritsmurrie altijd ónder het slabbetje terecht komt? Maar goed, ik dwaal af. Of wacht…

Bij deze roep ik de ecomode-industrie op om kinderkleding met vrolijke vlekken op de markt te brengen. Het liefst witte vestjes met oranje (lees: wortel) vlekken en zwartgespikkelde (lees: gestikte bananenprut) wrap dresses. En nu we toch bezig zijn… een effen tuinbroekje in sperziebonengroen lijkt me ook wel wat. Maar dan wel een bamboezacht hip modelletje. Dubbel duurzaam – ben ik dan nu ecodummy áf?’

Sacha de Rooij

Op de foto: Jurkje met appels, peren en lieveheersbeestjes van Duns Sweden

Lees ook:Zomers ruiken met zomergeuren
Lees ook:Met ecofabulous fashion krijg je meer waar voor je geld
Lees ook:Waarom zo weinig nieuws op fashionblog?
Lees ook:Column: Strijken (alles moet glad)
Lees ook:Nooit meer een miskoop

1 Reacties // Reageer

One thought on “Column: Ecodummy

  1. Marika

    Eco kindermode is zeker bezig de spreekwoordelijke ‘kinderschoenen’ te ontgroeien. Er zijn steeds meer ‘groene labels’ die naast het streven naar milieuvriendelijker en mensvriendelijker werken een serieuze ‘hip-honest’ collectie op de markt brengen. Bij http://www.watLief. zijn New York en Parijs ook vertegenwoordigd hoor!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>