Column: Zwaargewicht in modeland

Wordt grote-maten-mode gemaakt door vrouwenhaters? Of kom je met een dikke portemonnee een heel eind? Fashion.blog.nl-columniste Monique Vos voelt zich af en toe net een matchmaker.

‘Jarenlang werd ik tijdens het shoppen bruut naar het verdomhoekje van een grote winkel gedirigeerd, waar dan een kleine collectie met oubollige grote-maten-mode te vinden was. Kleding die haast wel bedacht moest zijn door dikke-vrouwen-haters. Ik stelde me ontwerpers voor die met samengeperste lippen, hoofdschuddend over zoveel gebrek aan zelfdiscipline, een volgende vormeloze hobbezak op papier zetten. Mannen of vrouwen die werkelijk geen flauw benul hebben wat de modebewuste vrouw met een maatje meer graag zou willen dragen.

Alles leek gemaakt met de opzet om te verhullen en de dikke vrouw tot seksloos wezen te bombarderen. De enige spanning die er in die grote maten hoek überhaupt te vinden was, creëerde je zelf door per ongeluk een te klein maatje mee te nemen naar het felverlichte, vaak te krappe kleedhokje.

Gelukkig is er door de jaren heen, veel veranderd op dit gebied. De tijd dat ultraslanke verkoopsters me nakeken met een mengeling van afschuw en medelijden, wanneer ik informeerde of zij misschien ook een grote maten collectie in de winkel hadden, ligt gelukkig ver achter me. De modebranche is duidelijk meegegroeid met de welvaartsziekte die overgewicht heet.

Eindelijk worden we gezien als echte vrouwen, met heuse wensen op modegebied. Ook wij kunnen jong, hip en trendy gekleed gaan als we dat willen. Veel te lang zijn we het ondergeschoven kindje in modeland geweest! En we vormen met z’n allen een steeds grotere groep van zwaargewichten. Daar valt een dik belegde boterham (met slanke 30+ kaas erop natuurlijk) aan te verdienen!

Ik shop graag in speciale boetiekjes. De verkoopsters die daar werken, zijn meestal ook dames met een dikke kont, volle heupen en dito borsten. En het is heerlijk om nu eens in een winkel te komen waar het kleinste maatje in het rek jóuw maat is. Een verademing om in winkels te shoppen waar bh’s met dubbel D, eerder regel zijn dan uitzondering. Winkels waar ik inspiratie opdoe, omdat de verkoopster het levende bewijs is, dat verhullen echt niet altijd nodig is. “Laat zien wat je hebt, ben trots op je vrouwelijke vormen,” roept één van ‘mijn’ vaste verkoopsters altijd luid, wanneer ik weer eens zit te zeiken over mijn te dikke derrière. En weet je, ze heeft gewoon gelijk!

Maar zelfs al is de mode voor Rubensvrouwen veel toegankelijker en hipper geworden, het kost nogal wat om er leuk uit te zien. Gerenommeerde merken als Samm, Yoek, en X-Two zijn niet bepaald goedkoop… En in de meeste gevallen is de portemonnee dunner dan de eigenaresse daarvan. Het is puur een kwestie van goed zoeken en af en toe een mazzeltje scoren.

Ik voel me soms net een matchmaker, want ik zorg regelmatig voor een veelbelovende samensmelting op het gebied van merken. Zo heb ik een gelukkig huwelijk gearrangeerd tussen Samm en die stoere Zeeman. En ook Yoek wilde best wel eens een kansje wagen met de collectie van Dyanne Beekman voor C&A. En soms – in een heel gewaagde bui – stuur ik zelfs aan op partnerruil. En wat blijkt? Plotseling ontstaat er dan een heel bijzondere chemie tussen Samm en Dyanne. En als dat gebeurt…. dan bén ik toch een hippe dikke dame!’

Monique Vos

Op de foto: Oufit uit de collectie + van Dyanne Beekman

Lees ook:Win een DYANNE Jeans van Dyanne Beekman
Lees ook:Nieuwe najaarscollectie van Dyanne Beekman in de winkels
Lees ook:Een maatje kleiner S.V.P
Lees ook:Dyanne Beekman ontwerpt voor McDonalds
Lees ook:Lingerielijn Dyanne Beekman

1 Reacties // Reageer

One thought on “Column: Zwaargewicht in modeland

  1. Anton

    Enne die ontwerpers moeten toch heel blij zijn, op meer stof kan je toch ook meer creativiteit kwijt ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>