Column: Hoge hakken, echte liefde

 Hoe kan je echte liefde vinden als je geen hoge hakken mag dragen? Columniste Monique Vos vertelt over het modedrama achter haar pijnlijke voeten.

‘Ik ben jaloers. En niet zo’n beetje ook. Stikjaloers ben ik op alle vrouwen die op hoge hakken kunnen lopen. En ik ben nóg jaloerser wanneer ze dat dan ook nog doen alsof ze de meest comfortabele schoenen aan hebben die ze vinden konden. Ik kijk ze ademloos na wanneer ze moeiteloos manoeuvreren over kinderkopjes in de binnenstad. Het feit alleen al dat ze een dag kunnen shóppen op die hoge hakken, gaat mijn voorstellingsvermogen te boven! Ik waggel zelf namelijk als een eend wanneer ik hakken draag. Katrien Duck is er niets bij! Maar ik ontkom – net als iedere vrouwelijke vrouw – niet aan gelegenheden waarbij het dragen van een hakje toch wel een must is.

Ik heb door de jaren heen geleerd om niet naar de grond te kijken wanneer ik op hakken loop. Tegenwoordig recht ik mijn rug, steek mijn borsten parmantig vooruit en kijk zelfverzekerd voor me, met mijn blik op het oneindige gericht. Ondertussen houd ik in stilte een peptalk voor mezelf. “Kom op Vos, jij kan dit ook. En je weet het: je bent sexy as hell met die hoge hakken!” Vervolgens zet ik vol vertrouwen mijn eerste stappen en anticipeer ik tijdig wanneer er obstakels op mijn weg liggen. Vol souplesse – mijn zelfbeeld is soms niet helemaal reëel, ik weet het – beweeg ik daar dan fijntjes omheen.

Maar een enkele keer word ik onaangenaam verrast. Zo ben ik niet berekend op spekgladde vloeren in restaurants. En na een borrel of twee, drie al helemáál niet meer! Eenmaal bijna onderuit gegaan, verandert mijn loopgedrag dramatisch. Het wordt dan meer een kwestie van onzeker geschuifel. Ik zoek houvast aan alles wat ik onderweg tegenkom, tot ik eindelijk, gelukzalig weer plaats neem aan tafel. Waar ik mijn knellende martelwerktuigjes liefdevol uitschop.

Tegenwoordig oefen ik echter zelden meer. Het lot heeft anders beslist voor mij. Pijnklachten aan mijn voeten zorgden ervoor dat ik zooltjes moest gaan dragen. Zóóltjes! Dat klinkt precies zo oubollig als het voelt. In één klap werd ik veroordeeld tot verantwoorde, stevige schoenen met steun op strategische plaatsen. Merknamen als Mephisto en Ecco kwamen in mijn nachtmerries steevast voorbij. Net als veterschoenen. Bruine.

Niks frivool, ondeugend open hakje. Wég moest de open zomerschoen, waar prachtig gelakte teennagels altijd de aandacht trokken. Vergéten moest ik de hooggehakte pumps die mijn benen veel mooier uit lieten komen en wonderen deden voor mijn houding. En ook al liep ik dan meestal als een eend, hakschoenen staan me écht heel goed! Maar dat is nu dus allemaal voltooid verleden tijd.

Het is goed zoeken, maar soms vind je als zooltjesdrager iets dat flatteus en vrouwelijk is én geschikt is om een zooltje in te proppen. Steeds vaker worden er namelijk schoenen gemaakt waar een inlegzool in zit, die je kunt vervangen door je eigen persoonlijke, op maat gemaakte zooltje. En dat is goed nieuws voor de tot zooltjes veroordeelde schoenenliefhebbers onder ons.

Maar toch… Wanneer ik in de stad langs die mooie etalages loop en al die prachtige hooggehakte schoenen zie die buiten mijn bereik vallen, dan gaat er een steek door mijn hart. “Nooit meer…”, galmt het in mijn hoofd. Zelfs de platter dan platte, übercomfortabele Birkenstockslipper die deze zomer helemaal hot is, is niet voor mij weggelegd. En dat doet zeer… Zeerder nog dan mijn voeten doen.’

Monique Vos

Op de foto: Hoge hakken bij New Look (foto Jaap Jelsma)

Lees ook:Hoge hakken, goede seks
Lees ook:4 september 2009 is de dag voor hoge hakken
Lees ook:Modevisie: Leren lopen op hakken
Lees ook:Pijnlijke voeten door hoge hakken? Trek Sparesoles aan!
Lees ook:Zijn hoge hakken uit de mode?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Column: Hoge hakken, echte liefde

 1. Mirjam

  Wauw, die foto! Shoe heaven!

  Wat naar zeg, als je niet kan dragen wat je wilt. Sterkte!

    /   Reply  / 
 2. Monique

  Dank je, Mirjam. Ja, het is echt niet leuk, met zooltjes. Je bent nogal beperkt in je keuze.Maar wanneer ik uit eten ga, heb ik even lak aan die zooltjes en draag ik toch het liefst een hoge hak. Dat vind ik zoveel mooier!

    /   Reply  / 
 3. Anton

  Gelukkig past de industrie zich aan en er komen zeker ook nmooie pumps waar je wel je zooltjes in kan doen. Dat is een echt gat in de markt :) .

  Ik vind hoge hakken bij vrouwen ook vaak erg elegant, hoewel het soms te overdreven is en ik ook een wat lager stoer hakje wel kan waarderen ;) .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>