Burberry en Gucci om het hoofd

Vaak gaan we er vanuit dat mode en religie niets met elkaar te maken hebben, maar niets is minder waar. Annelies Moors, professor aan de Universiteit van Amsterdam, is onlangs gestart met een onderzoek naar islamitische mode in Amsterdam en elders in Europa. Volgens Moors kun je er in islamitische landen net zo goed onmodieus uitzien. Maar omdat wij niet bekend zijn met islamitische kleding, zien we de verschillen niet, terwijl die er wel degelijk zijn.

 

Eigenlijk is het heel logisch. Want waarom zou mode geen rol spelen in het kleedgedrag van Moslima's? Als je goed om je heen kijkt zie je ook dat het straatbeeld flink veranderd is. Er wordt niet meer teruggeschrokken voor Burberry of Gucci om het hoofd. En ook spijkerbroeken zijn een populair item, dan wel vermaakt tot lange rokken.

'De eerste modeshows met islamitische kleding werden begin jaren negentig in Turkije gehouden, een land met een sterke positie op het gebied van mode. Maar zo langzamerhand zijn modeshows in islamitische landen gemeengoed geworden. Ook in landen als Maleisië, Indonesië en Iran worden modeshows gehouden en overal verschijnen de meest uitbundige creaties op de catwalk.' Aldus Moors.

Een van de zwaartepunten van het onderzoek van Moors is de hoofddoek, nog steeds een zwaar beladen onderwerp. In het Westen gaan we er al snel vanuit dat islamitische meisjes door hun familie gedwongen worden een hoofddoek te dragen. Maar volgens Moors speelt mode hierbij ook een belangrijke rol. In hoeverre heeft een hoofddoek eigenlijk met religie te maken? Wat zijn de motieven van jonge vrouwen om een bepaalde stijl van islamitische kledij te dragen? Liggen daar modieuze overwegingen aan ten grondslag? En hoe zijn die met elkaar verweven? Dit zijn slechts enkele vragen die Annelies Moors wil beantwoorden.

Wil je mee doen aan dit belangrijke en zeer interessante onderzoek? Dat kan, mail naar: [email protected] En vergeet niet, mode reikt verder dan alleen de westerse wereld. En daar moeten we ons, zeker in deze multiculturele samenleving, bewust van worden!

( Bron: het Parool, dinsdag 27 februari. Mode en de islam, door Bregje Lampe)

( Foto's: De nieuwe collectie van de Maleisische ontwerper Rozi of Kraftangan)

Lees ook:Fashion fact: Er wordt minder kleding geproduceerd
Lees ook:G-Star populairder dan Diesel en Levi’s
Lees ook:Is mode overschat en ondraagbaar?
Lees ook:Fashion fact: Engelse mode is het meest internationaal
Lees ook:De mode van vroeger

1 Reacties // Reageer

One thought on “Burberry en Gucci om het hoofd

  1. Yangmi

    They are so beautiful.The low-price is onsale online.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>