Bas Kosters gaat na Mysteryland naar Parijs

Als er iemand hard aan de weg timmert, is het wel duizendpoot Bas Kosters. De 32-jarige ontwerper is druk met zijn nieuwste prêt-à-porter collectie, gaf onlangs diverse workshops tijdens Lowlands en is op 29 augustus als DJ te vinden op Mysteryland. Ondertussen bereidt hij zich ook nog voor op een presentatie in Parijs in september, vertelt hij Fashion.blog.nl. 

Zaterdag 29 augustus 2009 is een drukke dag voor multitalent Bas Kosters. Nog maar net bekomen van zijn optreden op Lowlands, houdt hij deze dag een sample sale van zijn collectie.’Tijdens deze sample sale verkoop ik samen met een aantal andere ontwerpers een deel van mijn werk,’ vertelt Bas Kosters aan Fashion.blog.nl.

Zelf is de 32-jarige ontwerper niet bij de sample sale aanwezig. Hij staat namelijk – samen met Shirley Hart – als dj op Mysteryland. ‘Onze act heet Mr. Broekjevol & Miss Bloesjevol. We treden vaker samen op.’ Bas is inmiddels zo’n drie jaar actief als dj. ‘Mijn werk als dj staat nog wel echt in de kinderschoenen, maar ik vind het ontzettend leuk om te doen. Samen met Shirley sta ik op de meest uiteenlopende feesten en in ieder geval één keer in de drie weken in Paradiso.’

Na Mysteryland maakt Bas zich op voor zijn volgende avontuur. In samenwerking met de Dutch Fashion Foundation zal hij onder de naam Dutch Touch in september en oktober in Parijs vertegenwoordigd zijn op een grote internationale modebeurs. ‘Het is niet de eerste keer dat ik deelneem aan Dutch Touch. Wel is het dit keer een herintroductie. Want ik wil het professioneler aanpakken en mezelf van een andere kant laten zien. Tijdens deze modebeurs hoop ik contacten te leggen in de Parijse modebranche en heel misschien al een aantal orders te schrijven.’

In Parijs zal Bas zijn nieuwste collectie aan het Franse publiek laten zien. Deze vormt een mix tussen prêt-à-porter en couture en is eigenlijk de meest commerciële collectie van Bas tot nu toe. ‘Voorheen richtte ik me voornamelijk op showcollecties, nu is daar voor een deel couture en prêt-à-porter bij gekomen.’

Bas onderscheidt zich, naar eigen zeggen, door zijn aanpak. ‘De beeldtaal die ik in mijn ontwerpen toepas, is universeel. Daardoor is mijn kleding geschikt voor vele lagen van de bevolking.’ Het grootste deel van zijn werk maakt Bas zelf – met hier en daar wat hulp van stagiaires. ‘Voor grotere projecten huur ik vaak wel assistenten in voor een korte periode.’

Dat Bas zich in Parijs presenteert, is meer een toevalligheid dan een weloverwogen keuze. ‘Ik verwacht dat mijn collectie in Frankrijk aan zal slaan. Maar ik denk tegelijkertijd dat Londen ook een goede plek is om mijn werk te tonen.’ Modestad Milaan zal Bas voorlopig nog niet vereren met een bezoek. ‘De mode in Milaan is toch wat klassieker dan die van Parijs en Londen. Daar past mijn kleding niet zo goed tussen.’

Hoewel Bas nu pas serieuze stappen zet richting de internationale modewereld, kreeg hij eerder al de nodige aandacht van buitenlandse media. ‘In landen als Engeland, Frankrijk, Duitsland, Brazilië en Japan heeft de pers al aandacht aan mijn werk besteed. Maar men moet toch echt vaker van je horen, wil je meer bekendheid genereren en wil je er ook wat aan verdienen. Daarom neem ik ook meerdere malen achter elkaar deel aan Dutch Touch’ Met alle extra werkzaamheden lukt het Bas aardig om zijn hoofd boven water te houden. ‘Mijn dj-werk en activiteiten zoals de workshops die ik tijdens Lowlands gaf, brengen extra geld in het laatje. Dat kan ik goed gebruiken. Verder maak ik gebruik van de subsidies die er in Nederland worden verstrekt aan beginnende ontwerpers.’

Naast zijn modecollecties maakt Bas ook zijn eigen poppen. Het idee voor deze tak van sport is volledig ontstaan uit zijn passie voor poppen. ‘Ik heb altijd iets gehad met poppen en figuren. Op een gegeven moment besloot ik daar iets mee te doen. Ik heb toen de academie gevolgd en ben mijn eigen poppen gaan maken.’

De namen die Bas voor zichzelf, zijn band, zijn shows en zijn poppen bedenkt, laten zien dat deze dj en ontwerper bruist van de creativiteit. En dat is maar goed ook, want na zijn presentatie in Parijs zal het creatieve proces van voor af aan beginnen. Dan gaat Bas namelijk weer aan de slag met een nieuwe collectie. Deze hoopt hij in januari 2010 aan het Nederlandse publiek te tonen tijdens een eigen show. De kans bestaat zelfs dat Bas in diezelfde periode zijn eerste show in Parijs zal houden. Ook daar gaat hij zich de komende weken al mee bezig houden.

Op de foto: Bas Kosters (foto Marc Deurlo, tekst Tess van Daelen)

Lees ook:Ontwerpen Bas Kosters in Historisch Museum Rotterdam
Lees ook:Amsterdam Fashion Week Preview: Bas Kosters
Lees ook:Bas Kosters opent tijdelijke eigen winkel in Amsterdam
Lees ook:Bas Kosters opent Amsterdam Fashion Week 2012
Lees ook:Bas Kosters gaat zaterdag los.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bas Kosters gaat na Mysteryland naar Parijs

  1. Lisette

    Bas is inderdaad erg veelzijdig. Ben een groot liefhebber van zijn ontwerpen (:

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>