Fashion talk: Petticoat is passé

‘De petticoat is prehistorie. De benen zijn modieus geworden.’ Dit schreef de Franse Vogue in 1908 over ontwerper Paul Poiret. De man die geldt als de uitvinder van de modeshow liet zijn mannequins in het publiek verschijnen in zijn – voor die tijd – gewaagde jurken met hoge splitten.

Paul Poiret (1879-1944) heeft een hekel aan petticoats, de volumineuze onderrokken die het vrouwenlichaam grotendeels verhullen. In plaats daarvan kiest hij voor gedrapeerde stoffen die een beweeglijk silhouet geven. Want een jurk van soepele materialen ‘onthult de plastische vorm van de moderne vrouw in haar golvende slankheid en gratie’, aldus de Parijse ontwerper.

Poirets materiaalgebruik en silhouetontwerp mogen ons als vanzelfsprekend in de oren klinken, voor zijn tijd was de man die na de Eerste Wereldoorlog door Chanel van het modetoneel wordt verjaagd werkelijk revolutionair. Hij bedacht onder meer de broekrok en jumpsuit en was de eerste modeontwerper die op de proppen kwam met een eigen parfum, een modefilm en catwalkshows. Hoe had onze modewereld er zonder Paul Poiret uitgezien, vraag je je af….

Lees ook:Art Deco Paris tentoonstelling vanaf 14 oktober 2017 in Den Haag
Lees ook:Duitse modeplaatjes..
Lees ook:Fashion talk: Chanels uitspraken zijn al even klassiek als haar mode
Lees ook:Nederlandse Saskia de Brauw opnieuw gezicht Chanel (SS2012)
Lees ook:De beha viert zijn 100ste verjaardag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>