Oosterse klederdracht

Zoals sommige misschien al weten ben ik geboren en getogen in Haaksbergen. Een boerendorpje in het altijd rustige Twente. Zo af en toe ga ik nog wel eens terug om mijn ouders en vrienden te bezoeken en te genieten van het Twentse/Achterhoekse uitgaansleven. Samen met mijn modebewuste vriendinnetje Sanne besloten wij om naar Dancing de Radstake te gaan. Een grote discotheek/ paardenstal ergens op het platteland van Varseveld. En wat ik daar allemaal zag….

(foto: Folkloristische vereniging Markelo)

Gekleed in een zwarte skinny jeans, satijnen top en mega hoge lakpumps ging ik het avontuur aan. Ik was er nog nooit eerder geweest en wist niet wat me te wachten stond. Ik hoopte natuurlijk op hippe meiden en goed geklede mannen, maar helaas deze waren in geen velden of wegen te bekennen. ( Nouja, op sommige meiden na dan!!) Na een kwartiertje te hebben rondgelopen begonnen mijn handen al te jeuken…ik moest en zou sommige van deze mensen restylen. Mamajeans, naveltopjes met zwembanden, afgesleten nike air max, lompe laarzen, foeilelijke kleurencombinaties, kisten, kapsels uit het jaar nul en make-up met teveel glitters. Niets was te gek en ik baalde dat ik mijn camera niet mee had zodat ik dit leed met jullie kon delen.

Na een paar wijntjes gedronken te hebben ( wodka-lime's kennen ze in de Achterhoek namelijk niet!) gingen we de dansvloer op. In de R&B/top 40 zaal zagen wij voornamelijk te korte rokjes, naveltruitjes en glittermake-up. Op naar de Trancezaal. Ouderwetse gabbers met gigantische ringen in hun oren gingen helemaal los op de muziek. Jumpstyle ( ik had er nog nooit van gehoord) is helemaal hot and happening hier. Helaas ging dit met mijn 12cm hoge hakken niet zo goed…

Kortom het was een zeer gezellige avond! Mocht je ooit nog eens naar de Radstake gaan, sla dan een leuke date aan de haak en ga eens een kijkje nemen in de paardenstal. Op hooibalen en tussen de paarden kun je elkaar ‘beter' leren kennen. Uniek in de achterhoek!

Tot slot wil ik nog wel even vermelden dat niet iedereen in Twente en de Achterhoek zich aangesproken moet voelen ( ik zie de boze reacties al voor me…) Ook hier wonen genoeg trendy jongens en meiden. Ik heb de vooroordelen over het Oosten zelf ook altijd gehaat…Voor de boeren die zich wel aangesproken voelen de volgende tip: Laat je kleren nog een tijdje in de kast hangen, want over een paar jaar is het weer helemaal hip! En klompen mogen weer, kijk maar naar Viktor en Rolf…

 

Lees ook:Scoor een leuk zomerjurkje bij ELLE Pret-a-Porter
Lees ook:HNTM Kim over haar nieuwe job als topmodel
Lees ook:Mannen vallen op vrouwen in rode kleding
Lees ook:B(rrrrrrrrrr)eenwarmers deel 2
Lees ook:Deutschland’s next topmodel

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Oosterse klederdracht

 1. Dennis

  Marieke geweldig gedaan :) . Haha scheelt dat het toch nog een gezellige avond was. Kom volgende week wel eens kijken in dat hippe amsterdam..

    /   Reply  / 
 2. Claire

  Hallo Marieke,

  Ik als medewerkster van Radstake wil toch graag even reageren op je berichtje.

  Ik lees vol verbazing de arrogante ondertoon. De manier waarop je je beter voelt dan andere mensen.

  Het lijkt me toch dat iedereen er bij mag lopen hoe of zij zelf willen.

  En dan hier op je modeblogje verder weg durf je ineens af te geven op anderen. Het lijkt me beter voor je geestelijke gezondheid dat je niet meer naar ons toe komt, kan je modebreintje vast niet aan.

  Ik weet in ieder geval dat de andere mensen die avond zich vast beter hebben vermaakt dan jij, want zij waren bezig met lol maken (zoals het hoort), en niet alleen maar bezig iedereen met iedereen te bekijken. Het is geen modeshow!

  Je bedoelt het vast allemaal niet zo heel vreselijk. Maar jij bepaalt niet wat en wie goed is of fout.

  Ow ja, en ik loop zelf ook niet met mamabroeken en naveltruitjes, en durf zelfs te beweren dat jij tegen mijn garderobe u zult zeggen. Maar ik waardeer wel andere mensen om wie ze zijn.

    /   Reply  / 
 3. Marieke

  Hoi Claire,

  ik ben erg blij met je reactie. De bedoeling van een blog is ten slotte dat mensen hun mening kunnen geven, waardoor er een discussie onstaat.

  Als modejournaliste ben ik dag en nacht met mode bezig, zo ook tijdens het uitgaan. Ook al is het zeker geen modeshow, ik let er wel altijd op. Deze blog gaat over mode en daarom heb ik dit stuk ook geschreven. Ik bekritiseer absoluut het karakter van deze mensen niet, en kijk ook zeker niet op ze neer. Ik bepaal niet wat goed of fout is, maar mag natuurlijk wel mijn mening geven als modejournaliste.

  Ik geef in mijn stuk ook aan dat ik het erg gezellig heb gehad die avond, dus niets ten nadele van de Radstake.

  Ik ben trouwens erg benieuwd hoe je bij deze blog terecht bent gekomen?

    /   Reply  / 
 4. Claire

  Nou het feit dat ik op een modeblog kom zegt al genoeg over jouw foute indruk toch? Het ging me meer om het feit dat jij hier een blogje beheert en doet alsof je Mart Visser bent ofzo.

    /   Reply  / 
 5. Zonne

  Marieke, je stukje is echt grappig én herkenbaar. Heb zelf ervaring met shoppen buiten de stad. De fantasieloze, nét niet meer kunnende, kleding die je daar aantreft verklaart ook waarom echte dorp mensen gedoemd zijn tot smakeloosheid.

  Claire, Als jij je goed voelt in je mamabroek en naveltrui prima toch! Ik geloof je best.
  Al vond ik je post een beetje agressief door gelijk te zeggen dat Marieke dan niet meer naar Radstake moet komen. Maar dat is mijn mening…

    /   Reply  / 
 6. Claire

  Ach Zonne, bij deze krijg je al mijn medelijden met het feit dat je zo opppervlakkig bent. Arm kind! Ocgh ja, en ook met het feit dat je NIET kunt lezen, hahaha

    /   Reply  / 
 7. Marly

  Bah! wat erger ik me aan mensen zoals Zonne zeg, alsof madam ELK dorp in heel Nederland heeft gezien en daardoor over alle dorpen kan oordelen. Hou je trieste vooroordelen voor je zeg

    /   Reply  / 
 8. Marieke

  Bedankt voor je enthousiaste reactie Zonne, ik kan me heel goed voorstellen dat je soms verder wilt kijken dan je/een dorp, dit gevoel heb ik zelf ook heel sterk. Dit is ook een van de belangrijkste redenen geweest om naar Amsterdam te verhuizen. Hier gebeurt gewoon veel meer, zeker op het gebied van mode.

  Dat wil echter nog niet zeggen dat alle mensen uit een dorp gedoemd zijn tot smakeloosheid. Dit heb ik ook zeker niet met deze blog willen benadrukken/veronderstellen.

    /   Reply  / 
 9. Marly

  Nee jij niet, maar Zonne beweert van wel

    /   Reply  / 
 10. corrie van dijken

  Hallo
  Misschien een hele rare vraag. Weet je toevallig een adres waar we twentse klederdracht kunnen huren?
  Als onze dochter trouwt willen we als ouders in deze dracht gekleed gaan
  gr
  corrie

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>